Tillbaka

Vet du vad du ska säga?

Published: 2018-10-29 09:35

Året var 1996 och det var min far, som med en viss oro i rösten, ställde frågan till mig. Kanske inte konstigt att han undrade. Mitt val av arbete skiljer sig avsevärt från hans eget och därför svårt för honom att förstå vad jag egentligen gör. Mina föräldrar kom till Sverige från Kroatien under 60-talet och pappa har hela sitt liv arbetat som murare. Själv var jag glad och förväntansfull inför flygresan som skulle ta mig till Gennep, Essity’s fabrik i södra Holland. Jag skrattade bort pappas fråga med ett ”Men pappa, klart jag vet!”

Jag skulle påbörja mitt andra år som trainee på företaget. Det innebar att jag skulle flytta till Holland för att bo och arbeta som processingenjör i Gennep-fabriken. Christian, min man, skulle bo kvar hemma i Sverige. Bortsett från det var jag så glad över att ha fått den här chansen att utmana mig själv och lära mig mer om, en för mig, helt ny del av verksamheten. Jag hade under det första året arbetat som produktutvecklare för vårt Tena sortiment och nu skulle jag arbeta med de råmaterial vi använder i syfte att effektivisera produktionsprocessen. Superspännande!

Att god kommunikation är en förutsättning för att man ska få ett arbete utfört är självklart. För att ge mig de bästa förutsättningar inför jobbet i Holland ordnade Essity en intensivkurs i holländska. Jag fick gå en vecka hos ”Nunnorna i Vught” (det var givetvis inga riktiga nunnor). Det var riktigt kul och det funkade verkligen. Det betyder att jag lärde mig holländska och var redo att ”tala” med operatörerna vid linjen. Men eftersom kommunikation också handlar om att lyssna så var det minst lika viktigt att jag skulle förstå vad de holländska operatörerna sa; vilket inte var helt lätt. Efter första dagen i fabriken tvivlade jag på att det verkligen var holländska jag lärt mig hos nunnorna då jag hade vissa svårigheter med att förstå språket som pratades i fabriken. Det visade sig att man i södra Holland har en dialekt som är mer lik flamländska än den riksholländska jag hade lärt mig. Men, efter ett tag så lossnade det och jag fick uppleva ett av de bästa åren i mitt arbetsliv.  Ett år då jag lärde mig otroligt mycket som jag har haft stor nytta av i mina olika roller. Dessutom kunde jag bidra till att förbättra kommunikationen mellan fabriken och den ”centrala organisationen” som jag, i deras ögon, representerade.

Efter detta första stora äventyr har jag under mina 23 år på Essity (så nu var det sagt!) fått resa världen över för att samarbeta med kollegor. Häromveckan var jag i Stembert, en Essity fabrik i Belgien. Jag var där för att vara med på ett möte med de som arbetar som sortimentsansvariga för olika konsumentprodukter såsom toalettpapper, servetter, hushållspapper etc. Min punkt på agendan var att berätta vad vi inom R&D gjort för att harmonisera labbtestmetoder som används i fabrikerna. Att kunna lita på att de tester som utförs i olika fabriker ger samma resultat är givetvis av stort intresse för de som är ansvariga för de olika produkterna. Det var roligt att få dela med sig av det arbete som min grupp, Laboratory Harmonization Team, har gjort under året. Vi har hjälpt till med att utveckla och köpa in labbutrustning men också att utbilda labbpersonal på plats i olika fabriker. Men det som var absolut mest inspirerande under dessa dagar var att få lyssna på fabrikschefen, Jacky Dechamps. Han visste verkligen vad han ville säga till oss som var där. Han levererade sitt budskap med en alldeles lagom blandning av humor och allvar på samma gång. Det gick inte att ta miste på att han var väldigt stolt över det fabriken åstadkommit under årens lopp och att han såg sina medarbetare som viktiga i det arbete som utförts.

Till sist ett bildbevis på det fabrikschefen lyckades förmedla; två av Stembert-fabrikens stolta och glada medarbetare, Alexandre Ciechanowski (Initiative manager) och Riadh Bouakline (QRESH manager) som jag haft förmånen att träffa och samarbeta med under året.

 

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager