Tillbaka

Make them grow- Samhällsengagemang lokalt och globalt

Published: 2018-12-02 10:49

I vissa delar av världen är det fortfarande tabu att prata om menstruation och kvinnlig hygien. Det är ett problem som kan hindra tjejer från att gå i skolan och unga kvinnor att leva ett jämställt liv. Då känns det bra att veta att vi på Essity aktivt arbetar med dessa frågor.

Under 2017 utbildade Essity 1,1 miljoner flickor och unga kvinnor om puberteten i Latinamerika. Samma år lanserades Mensutmaningen i Sverige, Norge och Finland. Där syftet var att utmana idrottsvärlden och att få föreningarna att börja prata om mens och hur det påverkar träningen. Ett annat exempel på Essitys samhällsengagemang är det arbetet som gjorts i samarbete med UNICEF i Mexico för att upplysa tonårsflickor och deras föräldrar om problem som är vanliga i tonåren.

Har det någon betydelse för mig som medarbetare att Essity tar sig tid att göra dessa investeringar? Det tycker jag eftersom det handlar om mänskliga investeringar som på sikt gör dessa unga flickor till starka kvinnor. Just kvinnors utbildning har en nyckelroll i utvecklingsländerna för att skapa ett starkt och hållbart samhälle.

Du kanske undrar på vilket sätt information om mens och rätt hygienartiklar gör dessa flickor och kvinnor starkare? Att prata om mens och hygien bryter den tabu som annars hade hindrat dessa flickor och kvinnor från att leva sina liv såsom de vill. Möjligheten till en god hygien är också en förutsättning för att kvinnor ska kunna delta i samhället som jämställda individer.

Som ni kunnat läsa i ett tidigare inlägg av min kollega Gabriella Ekelund gör vi inte allt detta arbete på egen hand utan en del görs också i samarbete med FN. FN har antagit 17 globala mål för hållbar utveckling. Essity har valt att fokusera på fem av dem. Ett av målen handlar just om Hälsa och Hygien; något som självklart ligger oss varmt om hjärtat. Att hjälpa världen att bli bättre inom just detta område är en viktig målsättning för oss.

Vår överordnade målsättning är givetvis att tjäna pengar och öka värdet för våra aktieägare, jag tror självklart inte något annat. Vi lägger mycket tid och resurser på att utveckla våra produkter men samtidigt har vi också ett stort samhällsengagemang. Det är viktigt för mig att arbeta på ett företag som gör en skillnad för unga flickor och kvinnor runt om i världen.

Samhällsengagemanget finns även på lokal nivå på Essity-kontoret i Mölndal. När jag reflekterar över vad gjorts under åren slås jag av att vilken ”tur” jag måste haft. Jag har haft förmånen att  arbeta nära några av dem som engagerar sig och gör det där lilla extra för andra. Ett exempel är Bengta Hallberg, en kollega från min tid som tekniskt produktansvarig, som håller i insamling av kläder, hygienartiklar etc. Saker som sedan skickas till behövande i flyktingläger på Lesbos i Grekland. Ett annat exempel är Maria Welke, som arbetar i vår Prototypavdelning, som jag en gång i tiden var chef för. Varje år vid den här tiden sitter Maria med övriga kollegor utanför vår matsal och säljer lotter till förmån för hemlösa. Samma insats gör Lena Hansby, som arbetar i Laboratory Harmonization gruppen, som jag är chef för idag. Ytterligare ett exempel är alla de labbingenjörer som tar sig den extra tiden att samla ihop de oanvända produkter som blivit över från olika tester. Istället för att slänga produkterna ser de till att produkterna skickas iväg till välgörande ändamål.

Nej, det handlar såklart inte om att jag haft tur. Utan det här handlar om att vi faktiskt gör på det här viset. we care, i stort och i smått!

På vilket sätt visar jag mitt samhällsengagemang? Förutom att köpa lotter, är jag sedan många år tillbaka en aktiv medlem i en snart 100-år gammal global kvinnoorganisation, Zonta. Uppdraget för organisationen är att genom olika projekt och påverkansaktiviteter lokalt och globalt, arbeta för att förbättra flickor och kvinnors ställning runt om i världen. Alla globala projekt görs i samarbete med FN. Precis som Essity alltså!

Jag har i tidigare blogginlägg berättat att jag har arbetat måååååånga år på Essity och i flera olika roller och olika delar av organisationen. En av de första gångerna som jag på riktigt förstod vilken betydelse våra produkter har för andra människor var som tekniskt produktansvarig för vårt inkontinenssortiment Tena. Då fick jag ta del av en något annorlunda reklamation. Konsumenten som reklamerade produkten bodde i ett av de före detta Östeuropeiska länderna. Hon inledde brevet (ja, ni förstår att denna historia har några år på nacken när jag säger brev) med att förklara hur bra och viktiga de inkontinensskydd som vi tillverkade var för henne och vilken skillnad Tena hade gjort i hennes vardag. Hon avslutade dock med att undra ifall vi kunde ordna till problemet i vår process som gjorde att ytmaterialet inte alltid satt ordentligt fast med resten av produkten. Detta så att hon kunde slippa att sy ihop de olika delarna för att kunna använda produkten!! Detta om något säger väl allt om hur viktiga våra produkter är för våra konsumenter.

Problemet är sedan länge löst men stoltheten och känslan av att ha förmånen att få arbeta med produkter som på riktigt gör skillnad och på ett företag som bryr sig både i det lilla och i det stora perspektivet, finns för alltid kvar.

Författare
Dela
Kategorier
Okategoriserade
Dela
Kategorier
Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager