Tillbaka

Olika är det som gör skillnaden

Published: 2019-02-05 12:03

När min man säger ”Jaså, säger du det Marianne” så förstår jag med ens att jag precis sagt något som fick mig att låta som min mamma Marianne!”

Varpå vi alla runt fikabordet brister ut i skratt. Det är tisdag eftermiddag och vi har en gemensam fikapaus. En fika med kollegorna, som ett avbrott i arbetet, är något som värderas högt här hos oss på Essity. Samtalet idag handlar om hur jobbigt det är att se tecken på att ju äldre man blir desto mer lik blir man sina föräldrar. Det är en av mina kollegor som just delat med sig av en kommentar hennes man fällt om något hon sagt. Vi är alla rörande överens om att det vanligaste är att man önskar att vara mer olik än lik sina föräldrar och att man ofta skämdes för sina föräldrar. Alla runt bordet fortsätter att dela med sig av exempel på situationer där man helst inte ville kännas vid att vara släkt med föräldrarna.

Förutom en kollega, som har föräldrar som kommer från Indien, som konstaterar att ”Jag skämdes aldrig för mina föräldrar, för de var annorlunda, det kunde alla se, det var ju bara så”.

När man studerar vad som skapar effektiva team så kommer det alltid upp att man ska sträva efter att ha individer med olika erfarenheter och egenskaper i teamet. För vi vet att i ett team där alla tycker lika så kommer inte det extraordinära att hända. Troligtvis kommer det inte skapas mycket som är nytt eller nytänkande alls. Men det räcker ju inte att bara samla individer som är olika. För att man ska våga använda sina olikheter måste man känna sig trygg och känna att just jag med min olikhet kan göra en skillnad. Styrkan för alla team ligger i att ta tillvara på individernas olikheter och få dessa att komplettera varandra. Det är först då man uppnår extraordinära resultat!

Olika är alltså bra, men inte alltid så lätt. Det kräver mod och ibland också en portion tålamod.

Men, är olika alltid bra?

Jag har tidigare berättat att vi bland annat arbetar med att utbilda labbingenjörer i att utföra våra testmetoder. När man är helt ny som labbingenjör blir man upplärd i hur metoden ska utföras och vi kollar av statistiskt att man kan producera lika tillförlitliga data som alla andra labbingenjörer. Efter något år samlar vi åter alla dem som kör en metod för att i en form av gruppdiskussion ta reda på vad gör vi olika. För när det gäller våra metoder så vill vi inte att man ska göra olika för då finns det risk för att vi får olika resultat och alltså inte kan lita på våra mätresultat. Så, nej, olika är inte alltid bra…

Tillbaka till fikapausen med kollegorna. När jag tittar mig runt kan jag konstatera att vi som jobbar i vårt team, förutom att vi givetvis har olika arbetslivserfarenhet, också har en spridning vad gäller ursprung. Vi är elva personer i gruppen varav nästan hälften av oss har vuxit upp med föräldrar som av olika skäl lämnade sina hemländer för att istället leva och bo i Sverige. Vi har vårt ursprung i länder som Serbien, Kroatien, Finland, Grekland och Indien. Förutom olika ursprung har vi i gruppen olika personligheter som gillar att göra saker på olika sätt. Så här i januari när vi sitter i utvecklingssamtal för att summera resultatet av vårt arbete under 2018 kan jag konstatera, att ja, vi är ett effektivt team som får mycket gjort och gärna förändrar och förbättrar. Så, för oss är olika en tillgång och en väg framåt!

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager