Tillbaka

När Mount Everest blev en kulle

Published: 2019-03-03 10:24

Mount Everest, världens högsta berg. Som högst  8848 m. På den höjden så finns det  ungefär en tredjedel så mycket syre som nere vid havsnivån. Om man bara skulle placera en normaltränad person på Mount Everest så skulle den personen dö inom några minuter. Drygt 5000 personer har sedan mitten på 1920-talet bestigit berget och minst 200 har mist livet i sin strävan att göra det omöjliga. År av förberedelse och planering är en förutsättning för att man ska överleva.

Det är måndag eftermiddag och min kollega Agneta Rydenstam och jag sitter på flygplatsen i Munchen i väntan på vårt anknytningsflyg som ska ta oss till Basel i Schweiz. Därifrån ska vi ta en taxi till Colmar i Frankrike för att dagen efter bestiga vad vi har tänkt på som vårt Mount Everest……

Vi är på väg till ett möte med några tyska kollegor för att reda ut något som varit ”mission impossible” i flera år. Min liknelse med att bestiga världens högsta berg är givetvis grovt överdriven, men känslan var att vi hade en stor utmaning framför oss. Vi hade samlat representanter från de fabriker som motsatt sig att utföra en labbmetod på det standardiserade sättet. Agneta och jag hade ärvt problemet och visste väl egentligen inte varför de motsatte sig metoden. Till saken hör också att flera av dessa verksamheter är företag som genom åren köpts upp av Essity. Hur gärna man än vill vara harmoniserad är det är en utmaning att harmonisera. För harmonisering betyder alltid att någon måste ändra på sitt sätt att arbeta.

För att göra en lång historia kort visade det sig att vårt upplägg på mötet var det som skulle göra skillnaden. Vi ville förstå hur de utför sin metod och vad de var ”oroliga” för. Därefter berättade vi hur vi gör och diskuterade möjliga lösningar. Resultatet blev att vi alla insåg att skillnaderna var väldigt små och att en harmonisering absolut var möjlig med en begränsad insats. Vi lyckades alltså enas om en väg framåt. Efter mötet sa en av deltagarna att det aldrig var någon som ville lyssna på dem när metoden implementerades första gången, man hade bara kört på.

Vårt Mount Everest blev alltså bara en liten kulle. Vi hade å andra sidan förberett oss inför mötet som att vi skulle bestiga ett tufft och utmanande berg. Vi åkte dit med ambitionen att genom samarbete hitta en väg framåt. We collaborate, är något vi ofta pratar om på Essity, den kunde vi alla ticka av efter detta möte!

Några dagar efter det lyckade fabriksmötet var det dags för ännu ett uppdrag som handlade om samarbete, om än externorienterat. Essity är ett av cirka 25 företag som är med i projektet ”Next Stop Gothenburg” som drivs av Västsvenska Handelskammaren. Syftet är att attrahera studenter till att söka arbete i Göteborgsregionen genom att närvara på arbetsmarknadsmässor på högskolor från Luleå i norr till Lund i söder. Den här gången var det dags för Halmstad Högskola. Året innan hade mässan besökts av 9000 studenter så förväntningarna var höga.

Mässhallen var full av montrar och företag som gjorde allt för att locka till sig studenterna med de mest attraktiva utbildningarna. Studenterna själva gick runt i denna ”alla vill ha”-mig miljö och bara strålade av energi och nyfikenhet på vad just vi kunde erbjuda dem. Det var otroligt roligt att få dela med sig av vad vi gör på Essity. Att få berätta vilka möjligheter det finns hos oss till personlig utveckling  samtidigt som man arbetar med produkter som gör skillnad för andra.

Det var dessutom väldigt inspirerande och lärorikt för mig personligen att lära mig mer om de företag som för dagen var representerade i Next Stop Gothenburg’s monter dvs Volvo Group, Evry, Lernia och Wellspect.

Ännu ett lyckat exempel på, We collaborate!

Författare

Kommentarer
Sofia Väldesjö
06 mars 2019

För vissa kommer att lyssna in och involvera helt naturligt, andra lär sig aldrig denna ledarskapets viktigaste egenskap fullt ut. Gott jobb Anita, men nåt annat hade vi inte förväntat oss av dig.

Anneli Svensson
04 mars 2019

Vad glad jag blir att läsa detta! Lyssna, inkludera och visa respekt verkar även denna gång vara nyckeln. Kul även med gemensamma marknadsföringen. 😊

Paulina
04 mars 2019

Vilket fint exempel på kraften i att involvera de som ska göra jobbet, i lösningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager