Tillbaka

”Jag vill jobba på ett företag som gör bra saker för andra…

Published: 2019-03-28 09:28

….jag vill använda mina ingenjörskunskaper för att jobba med produkter som gör en skillnad på riktigt!” Spot on! Kunde inte ha sagt det bättre själv.

Jag står som ambassadör i Essity’s monter på ett kvällsevent i centrala Göteborg som arrangerats av Ingenjörsjobb , en organisation som på olika sätt stöttar ingenjörer i jakten på arbete. Framför mig står en energisk och nyfiken ung tjej som är i slutfasen av sina studier på Chalmers. Hon är en av lite drygt 180 Young Professionells som har bjudits in för att mingla och träffa företagsrepresentanter från nio olika företag. Temat för kvällen är Next level- Engineering for a Sustainable future. Under några timmar kommer jag att tillsammans med sex av mina kollegor göra vårt bästa för att inspirera och motivera besökarna till varför de ska välja just vårt företag som sin nästa arbetsgivare. Kollegorna som var på plats just den kvällen var: Frida Hanson, Erica Graveley, Simon Tallnäs, Lotta Thun, Axel Edh och Rikard Meyer Noren. Vi var som en påse ”Gott & blandat” där Rikard jobbar med produktutveckling, Simon med maskinutveckling, Lotta och Erica med rekrytering, Axel med hållbarhet, Frida med IT och jag själv med labbfrågor.

Just den här gången hade vi från Essity ett litet övertag jämfört med övriga företag på plats (tänkte jag). För vi hade proffsiga och engagerade Susan Iliefski-Janols, Vice President Product Sustainability, som var med för att presentera Essity’s strategi och arbete med hållbarhet. Susans föredrag var kvällens enda och därefter var det paneldiskussion med representanter från tre olika konsultföretag och sedan mingel. Det är alltid lika roligt och inspirerande att lyssna på Susan och höra henne beskriva hur vi arbetar med att skapa förutsättningar för hållbarhet där vi inkluderar både människor och natur. Att vi t ex sedan mitten på 1990-talet gjort Livscykelanalyser för alla produkter vi lanserat är givetvis något att vara stolt över. Det är så självklart för oss, det är en del av vårt DNA. Susan konstaterar också att ja, vi har gjort ett bra jobb i många år men nu är det dags även för oss att ta ännu större steg. Det positiva nu är att också omvärlden är mer intresserad och mottaglig för att göra mer.

Min kollega Frida Hanson som till vardags arbetar med IT-frågor och i vanliga fall kanske är lite längre från det dagliga arbetet med våra produkter summerade sina reflektioner efter Susans presentation såhär:

”Jag tycker det är så häftigt att se hur hållbarhet genomsyrar vårt arbete på Essity. En sak som man kanske inte alltid tänker på är vår strävan att använda mindre material men samtidigt producera en lika effektiv produkt. Mindre materialåtgång, mindre plats i lastbilen och bekvämare för konsumenten– på samma gång!”

En av våra målsättningar är just att minska vår carbon footprint  med 33 procent år till 2030. Just det kanske inte är så unikt men vår andra målsättning är att förbättra välmående för två miljarder människor.  Visst är våra produkter viktiga men det vi brinner för är just det att vi genom vårt arbete hjälper till att göra livet så mycket bättre för andra!

Tillbaka till den unga kvinnan i inledningen. Självklart, kändes det lite extra kul att prata med någon jag kunde relatera till. Hon hade nämligen gått samma utbildning (kemiteknik) som jag på Chalmers och hon var ute efter att få arbeta på ett företag som gör bra saker för andra. Precis det var också en av mina drivkrafter för 25 år sedan när jag sökte mig till SCA som vi hette då. En annan drivkraft var att komma till ett företag som inte ”bara” fanns i Sverige utan där det fanns möjlighet att jobba internationellt, som vi sa då, ordet globalt var inte en del av vokabulären på den tiden….

Det blev en sen kväll med en massa intressanta möten och inspirerande samtal. Fantastiskt roligt att få vara en del av det arbete som görs för en mer hållbar värld och därmed också ett bättre liv för så många människor!

 

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager