Tillbaka

När bytte du hatt senast?

Published: 2019-05-09 10:11

Första gången jag hörde talas om tänkehattarna var när jag arbetade som kvalitets- och miljöchef i fabriken i Falkenberg. Sex tänkande hattar är en metod man kan använda sig av för att förbättra en grupps problemlösningsförmåga och öka kreativeten innan ett beslut tas. Modellen bygger på att man tar på sig olikfärgade hattar och därmed ”tvingas” att reflektera över en frågeställning eller ett problem utifrån ett bestämt perspektiv. Den som tar på sig den svarta hatten ska se allt ur ett negativt perspektiv, man får alltså gå all-in och kritisera helt fritt. Den som har den gula hatten ska däremot bara ta upp positiva argument. Hattarna tillåter oss att säga och tänka saker som vi annars inte hade kunnat tänka och säga utan att riskera vår integritet. Varje färg står för sitt och tar inte hänsyn till någon annan känsla eller uppfattning, men tillsammans skapar färgerna en tavla, en helhet. När tavlan är klar är det så mycket enklare att se vad som är den ”rätta vägen” för ett beslut.

Ett annat lite mer utmanande sätt att skaffa sig olika perspektiv är att byta jobb. Precis det gjorde Paulina Halleröd, en fd kollega till mig. Hon gick från att vara labbchef på R&D till att bli Kvalitetschef i fabriken i Falkenberg. Att förflytta sig från R&D till produktion är en ganska så stor förändring, så jag var lite nyfiken på hur det gått för henne. Har hon bytt hatt eller har den bara blivit ännu mer färggrann??

Hur många arbetar på din kvalitetsavdelning? 

Jag har för närvarande 6 medarbetare. 2 laboratorietekniker och 4 kvalitetsingenjörer med lite olika inriktning. En av våra uppgifter är att säkra kvalitet långsiktigt. Det innebär att vi är med tidigt i projekt för att säkerställa att utmaningar och möjligheter från produktions håll beaktas. Slutmålet är en bra valideringsplan och en robust och tidseffektiv specifikation. En annan uppgift är att i det dagliga stötta produktion i att skapa verktyg, tydliggöra specifikationer och säkerställa att vi uppfyller specifikationen hela tiden. Efter att produkterna släppts ut på marknaden så tar vi också hand om reklamationerna. Vi har även mycket kontakt med lokal marknad för att stämma av förväntningar och hålla dem informerade kring de aktiviteter som pågår.

Hur ser en ”vanlig” vecka på jobbet som kvalitetschef ut?

Finns det vanliga veckor? Men om man låtsas att det finns så ser den nog ut så här:

DOM är bra och viktigt i fabriken. DOM står för Daily Operations Meeting och det har man varje morgon för varje maskin. Därefter har vi ett kort gemensamt Supply-DOM där alla produktionsrelaterade funktioner är med och där man lyfter eventuella problem som man behöver lösa under dagen för att hålla produktionen igång. Jag försöker vara med på 1-2 maskin-DOM varje vecka för att hålla mig uppdaterad om vad som är på gång och för att förstå om det är något vi på kvalitet behöver tänka på eller göra framåt. Vissa veckor har vi besök från kunder, lokal marknad, inköpare och andra som vill veta mer om hur fabriken fungerar och hur en blöjmaskin ser ut. Då presenterar jag fabriken och visar någon maskin.

I slutändan handlar allt om att hålla maskinerna igång och att operatören som jobbar kl. 2 på lördagsnatten ska ha verktyg att veta om hen ska slänga eller skeppa produkterna som produceras.

Vilka av dina förutfattade meningar blev INTE bekräftade?

Möjligen att jag tänkte att man i fabriken skulle känna sig lite isolerad. Men det är helt tvärtom! Var på Ola Salos krogshow i lördags och funderade lite. Det känns som att det är i fabriken som showen händer det är där vi producerar det som alla möjliga funktioner har bidragit till. Är det inte förberett på ett bra sätt så blir det ingen bra show, dvs inga bra produkter producerade på ett effektivt sätt. Så jag upplever att man är inte alls isolerad i fabriken, tvärtom många som är delaktiga och intresserade av vad vi gör och hur.

Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit?

Att vi från kvalitetsavdelningen har blivit mer pro-aktiva och bidrar till och har tydliga krav på de specifikationer som fabriken så småningom ska ta över. Vi har många bra diskussioner med andra funktioner i fabriken, innovationsprojekt, artikelägare och andra.

Vilket tips skulle du vilja ge andra som är nya på jobbet och speciellt kanske om man är ny i en chefsroll?

  • Se till att tidigt träffa alla funktioner som man kommer att jobba med framåt. Man dras snabbt in i en massa saker och sedan har man inte tid.
  • Som chef tycker jag det är bra att ägna sig åt sitt team för att förstå vad de gör.
  • Skriva ner sina första reflektioner, det är lätt att glömma av vad man först tänkte. Ibland är det bra saker ibland inser man i efterhand att man drog förhastade slutsatser.

Vilka gamla erfarenheter och kunskaper har du haft mest nytta av?

Vad man kan förvänta sig av R&D och Innovationsteamen och vilken funktion som kan hjälpa oss i olika frågor.

Jag vet att du sprungit Göteborgsvarvet tidigare år, blir det så iår igen?

Jajamensan! Tycker Varvet är roligt att springa. (Note: bilden ovan är från 2017, en mycket nöjd Paulina till höger i bilden!)

Vad ser du framemot på jobbet resp privat under 2019?

På jobbet ser jag fram emot att tillsammans med mitt team och övriga funktioner i fabriken och i Mölndal fortsätta vårt arbete för lägre reklamationsnivåer från Falkenberg. Privat så ser jag fram emot sommaren och semester i Glommen.

 

Tack Paulina och lycka till med det fortsatta förbättringsarbetet!

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager