Tillbaka

Carpe diem

Published: 2019-08-26 08:52

”Carpe Diem” – fånga dagen, kanske du då tänker? Men det den romerske poeten Horatius egentligen sa för sisådär 2000 år sedan var ”Carpe diem quam minimum credula postero”, vilket översätts till ”fånga dagen, lita ej på morgondagen”. Det påstås att hans uppmaning var att du på ett måttfullt sätt skulle njuta av nuet. Eller lite förenklat; ”ät, drick och var glad!”

Just den gångna veckan, vilket var min andra vecka tillbaka på jobbet efter semestern, blev det  väldigt mycket av just ”ät, drick och var glad” i goda kollegors sällskap.

Det krävs som bekant inte mycket för att man ska fånga dagen. Vi firade till exempel en kollega i gruppen som fyllt år genom att äta lunch tillsammans. Hos oss i labbharmoniseringsgänget måste man alltså inte fylla jämt för att bli uppmärksammad 😉. Vi gick till ett för oss nytt ställe som serverade afgansk mat. Förutom att maten var riktigt god och det egna sällskapet givetvis trevligt, gjorde servitören sitt bästa för att roa och serva oss! Lunchen blev en go’ stund som gav en lite extra carpe diem-feeling den dagen.

Den andra delen i carpe diem-frasen, ”lita ej på morgondagen” tycker jag allt låter lite dyster. Jag GILLAR att se framemot morgondagen och att ställa iordning och planera för att också den ska kunna bli så njutningsfull som möjligt. Minns till exempel fortfarande den spänning och förväntan jag kände som ung skolelev inför skolstarten då det hade inhandlats nya kläder, skolväska och skolböckerna omklädda i papper; nu var man redo för äventyret. Även på arbetet infinner sig samma känsla vid den här tiden på året; nu har vi gjort första halvan av matchen och hur ska det gå för oss i andra halvlek? Blir det några fler mål? Det vill säga, kommer vi att klara av att göra det vi sagt att vi ska göra? Har någonting förändrats i vår avdelning eller i omvärlden som gör att vi måste prioritera om? I veckan som gick var det dags för oss i ledningsgruppen att följa upp och reflektera över hur det gått för oss under den första halvleken och att vid behov justera förväntningar och planer inför den andra. Vi jobbade givetvis hårt men vi försökte också att ha roligt och njuta måttfullt. Fokus under dessa ledningsgruppsdagar var visserligen inte så mycket på att just äta och dricka som kanske Horatius hade förespråkat (och även om det hade varit så, är det ju inget jag skulle kunna skriva om i denna Essity blogg…) men vi avslutade dock ändå arbetet med att gemensamt laga och avnjuta en god middag i goda kollegors sällskap! Carpe diem…….

På kontoret har vi något som kallas för Sociala Fonden vilket är en grupp kollegor som ordnar olika typer av arrangemang såsom cykelresor, biljetter till föreställningar och konserter och mycket annat roligt till väldigt bra pris för oss Essity-anställda. Tack vare den Sociala fonden avslutades min arbetsvecka med en helt fantastisk föreställning av Stefan Andersson ute på Carlstens fästning på Marstrand. Med hjälp av visor och berättelser fick vi följa hur förfärligt och orättvist livet många gånger var för de som satt fängslade på fästningen. Föreställningens tema berörde mig väldigt starkt och det var många sorgliga historier vi fick ta del av men också många skratt. En fantastisk kväll tillsammans med alla de Essity-kollegorna som var på plats. Kvällen var ännu ett av veckans carpe diem-moments…

Som avslutning på detta blogginlägg och min carpe diem-tolkning så vill jag också passa på att dela med mig av ett knep som min chef Gunilla använder sig av på våra ledningsgruppsdagar för att få oss att landa i nuet. Utifrån en hög av fotografier uppmanas vi att välja den bild som bäst beskriver hur jag ser på året som gått, på uppgiften jag/vi har framför oss eller på hur det känns just nu.

Det är ett väldigt effektivt sätt att få inspiration till att beskriva en känsla, pröva du också så kommer du förstå vad jag menar!

Författare

Kommentarer
Paulina
27 augusti 2019

Bilderna använder vi i Falkenberg också numera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager