Tillbaka

Den första pannkakan blir alltid lite konstig

Published: 2019-09-26 09:36

Jag sitter på tåget på väg hem från jobbet när det ramlar in ett meddelande i familjens sms-grupp. Jag läser:

Barn är som pannkakor. Den första blir alltid lite konstig

Avsändare är vår yngsta tonårsdotter med en rätt så tydlig hälsning till sina båda äldre tvillingsyskon; hon anser sig alltså ha hittat bevis för att sista pannkakan blivit bäst!

Nu tror ju inte jag att man kan eller ska likna sina barn vid pannkakor dessutom kan ju ”annorlunda” vara ett annat ord för konstig vilket isåfall har en mer positiv klang. Men om jag använder dotterns konstig som ”inte lika bra” och istället skulle se på citatet utifrån ett jobbperspektiv så kan jag bekräfta att den första gången vi gör något kanske inte alltid blir så bra. Det är bland annat därför vi i våra innovationsprojekt valt att fokusera på ett antal ”First Time Right” nyckeltal. Målsättningen med ”First Time Right”-principen är att minimera risken för att man i produktutvecklingsprojekt gör misstag som sent i projektet leder till att man måste göra om specifikationer, slänga produkter eller får mycket reklamationer. Vi får upp ögonen för var det gick fel förra gången och förhoppningen är givetvis att vi nästa gång ska göra allt mer rätt från början. I det här fallet kan alltför många ”konstiga pannkakor” blir rätt kostsamt i slutändan.

Vår strävan att hela tiden försöka göra allt lite bättre är för mig en naturlig del av livet. Vi pratar ofta om att vi arbetar med ”ständiga förbättringar” vilket självklart är viktigt och bra. Min uppfattning är dock att när man väl upptäckt att något blev fel, att den första frågan bör vara huruvida vi följt våra standarder eller inte. Inom produktion pratar vi ofta om att komma ”back to standards”, det vill säga den ”standard” som vi själva har upprättat. Blev det fel trots att vi följde vår standard eller är det en förbättring som behöver göras för att kraven och förutsättningarna har förändrats? Min personliga reflektion är att det många gånger handlar om att vi faktiskt inte gjorde som vi kommit överens om att göra och att det är den största bidragande orsaken till att felet uppstod.

På Essity har vi en grupp ”förbättringsjägare”. Att du som inte jobbar på Essity inte hört talas om denna grupp är helt förståeligt men även du som är Essityanställd kanske också undrar var dessa ”jägare” sitter? Förbättringsjägarna, eller som de egentligen heter interna revisorer, är en grupp på cirka tio till tolv personer från olika avdelningar i Mölndal. Deras uppdrag är att ”intervjua” personer som arbetar inom olika delar av organisationen för att förstå ifall allt fungerar bra eller inte. Om det inte fungerar bra beror det på att vi måste ”back to standards” eller är det så att vi verkligen måste göra en förändring av vårt sätt att arbeta.  Som intern revisor får man möjlighet att sätta sig in i och lära sig mer av hur arbetet fungerar i andra delar av organisationen än den egna vilket är väldigt lärorikt och intressant. Målsättningen är givetvis att det i slutändan ska leda till att våra produkter blir ännu bättre, säkrare och effektivare att utveckla och tillverka. Att vara intern revisor är något man gör utöver sin vanliga roll och det är ibland svårt att skapa tiden för att kunna göra sin del av uppdragen, men alltid lika intressant när man väl får sätta sig in i ett uppdrag. Så om du gillar att arbeta med förbättringar anslut dig då gärna till vårt gäng, vi behöver alltid bli fler!

Men till slut, livet vore ju ganska trist och alldeles för förutsägbart om vi inte hade konstiga pannkakor, både de man ”orsakat” på jobbet och därhemma!

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Anita Hansson

Laboratory Services Manager

Carpe diem
26 augusti, 2019
Anita Hansson

Laboratory Services Manager