Tillbaka

Det viktigaste förhållandet man har i livet, det har man med sig själv

Published: 2019-06-17 12:48

Nu är det precis två år sedan Essity såg dagens ljus. Som varumärkeschef går mitt jobb bland annat ut på att ta fram strategi och plan för att sätta Essity på kartan. Med det enkla syftet att öka kännedom och kunskap om Essity.

Vi valt att fokusera på ett antal målgrupper och ett antal marknader. Och vi mäter och följer upp resulatat av vårt arbete bland dessa målgrupper och på dessa marknader. På så sätt får vi ett kvitto på hur väl vi lyckas.

Ganska nyligen genomförde vi den första varumärkesundersökningen sedan lanseringen av Essity vid börsintroduktionen i mitten av juni 2017. Glädjande nog ser vi att vi redan efter två år har en viss spontan igenkänning. Det skiftar litegrann bland olika målgrupper och olika marknader men två saker sticker ut. Dels den draghjälp Essity får av sina välkända produktvarumärken som till exempel TENA, Tork, Libero, Libresse och Edet. Det andra är att när man väl känner till oss – ja, då tycker man bra om oss. Nu har vi en nollmätning och en bas för vårt arbete och kan nu jobba vidare och definiera vad vi ska uppnå avseende varumärkets kännedom och kunskap.

På en ledarskapskonferens för några år sedan användes följande introduktion inför presentationen av företagets strategi:

”Man behöver veta var man är för att veta vart man ska. Och man behöver veta vem man är för att veta hur man ska ta sig dit.”

En skön tanke tycker jag, som fungerar både professionellt och privat. Jag tänker ofta på det när jag sätter mål, både på jobbet och hemma. Vad är mitt utgångsläge? Vad vill jag uppnå? Vad har jag för förutsättningar? Och vad behöver jag göra för att ta mig till målet?

Vår första mätning kring kännedom och kunskap om Essity-varumärket har alltså givit oss vårt utgångsläge. Vi har satt en pinne i marken för ”vart vi är”. Nu är nästa steg är att skapa tydlighet kring ”vart vi ska”. Att sätta tydliga mål för arbetet och uppföljningsmekanismer driver arbetet framåt. Om man också är trygg i vem man är – som i Essitys fall, att vi står starka i vår bakgrund, historia vår kultur och framtoning – ja, då är det tydligare hur man ska ta sig mot sina satta mål. Och för att vid nästa mätning få ett kvitto på om vi gjort ett bra jobb.

Precis på samma sätt är det i livet.

Jag sprang aldrig Göteborgsvarvet som jag planerat. Målet var i och för sig tydligt. 😊 Men min form och hälsa var inte tillräckligt bra. Ända tills det bara var några veckor kvar gnetade jag mig ut i spåret. Vardag som helg. I sol som i regn. Men jag fick aldrig riktigt till det. Det satt långt inne och kändes som ett nederlag, men ibland får man lägga ner, lägga av eller helt enkelt lägga om mål och strategi. Om man känner sig trygg i sig själv går det att hantera motsättningar och nederlag också. Det är okej – om man lär av erfarenheter – att justera, sätta nya mål och lägga upp ny strategi och plan.

Man behöver ”bara” hitta de komponenter som är viktiga för den egna balansen och det egna välbefinnandet. För det viktigaste förhållandet man har i livet, det har man med sig själv.

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications