Tillbaka

Mitt världsallts fyra element

Published: 2019-07-18 09:18

Sommarmånad i Sverige – stad och land går ner på halvfart. Precis som flera lagsporter där speltiden för en match är uppdelad i två delar med halvtidspaus emellan, känns ibland sommaren i Stockholm och semester-Sverige. Tid för att reflektera över första halvan och justera/planera andra halvan.

Även om Essity, precis som många andra börsnoterade aktiebolag släpper kvartalsrapport i juli, och därför bubblar av aktivitet, så är det lite lugnare på kontoret under sommarmånaden i Sverige. Det ger tid och möjlighet att reflektera och planera.

Jag har alltid gillat mitt jobb och gillar att jobba. Likt en Border collie ger det mig tillfredsställelse att känna att jag bidrar – både genom min personlighet och min profession. Rasbeskrivningen säger att Border collien behöver såväl motion som psykisk stimulans, den är energisk och behöver arbeta för att trivas. Det står också att rätt livsförutsättningar (motion, stimulans osv) är grundläggande för hundens välmående.

Precis så upplever jag att det är i livet och arbetslivet. Med rätt förutsättningar etablerar man en positiv och grundläggande självkänsla. Den utvecklas såklart också över tid. Man blir tryggare och starkare i var man står och vad man går för.

Första gången jag skulle ha semester från mitt första jobb flippade jag nästan ur av stress – milda makter… HUR skulle saker och ting fungera i min frånvaro? För att inte tala om första gången jag skulle vara mammaledig och borta i flera månader. Jag kände skräck inför det faktum att någon annan skulle komma in och göra mitt jobb och – hemska tanke – göra det bättre… Med åren etableras känslan om vem man är, vad man kan och vad man är bra på. Då stärks och befästs tryggheten i positionen. Även självkänslan.

På samma sätt är det när det gäller att hitta och etablera sina gränser för till exempel stresstolerans. Jag kommer ihåg första gången jag stressade ur inför och totalt misslyckades på en tenta på universitetet. Och innan jag kunde sätta det i perspektiv och värdera vikten av denna enda tenta i det stora hela. Eller när jag på mitt första jobb kände att jag bränt på för hårt under en period och insåg att det var tid för några lediga dagar. Om man är snäll och lyhörd mot sig själv och vad man behöver för att må bra och samtidigt vågar pusha sig själv och tänja gränserna, då kan man hitta balansen.

Precis som de fyra elementen på medeltiden ansågs utgöra världsalltets balans har jag fyra element som är grundläggande för mig. Jobb, sömn, mat och motion.

  • Jobb – jag älskar mitt jobb och mina kollegor
  • Sömn – inget slår en god natts sömn
  • Mat – jag är en slav under hunger och matintag
  • Motion – helst utomhus

Om så bara en av ovan är i obalans så sätts mitt världsallt i gungning och jag blir ett lättare byte för rastlöshet, stress, irritation och håglöshet. Vetskapen om detta och lärdomarna av tidigare erfarenheter gör mig rustad att hantera det.

Och vad bättre än under en lite lugnare period på kontoret ha möjlighet att fundera och reflektera över just detta och pegga upp för rätt förutsättningar under hösten.

Vad är dina grundläggande element och hur tänker du inför planeringen av årets nästa halvlek?

Ps. Jag lyssnar på Anders Hansens sommarprat i P1 när jag promenerar till jobbet. Det ger också en skrämmande, spännande och samtidigt skön tankeväckare.

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications