Tillbaka

Vad har handtvätt och mens med jämlikhet att göra?

Published: 2019-09-02 09:01

Girls representing the Leadership School Programs in Mexico City.

Jag har fått fantastiska förutsättningar i livet. Till att börja med i Sverige, där tvål, (rent) vatten och en handduk är en självklarhet i de flesta badrum. Med uppfostran om givna tillfällen att tvätta händerna. Jag har fört över vanorna på mina egna barn. Hygien och hälsa hör ihop och är fundamentala förutsättningar för välmående.

Som stressad småbarnsmamma hade jag en enkel princip att om man kände de som bodde i huset där barnen behövde gå på toa så var det säkert rent och fräscht. Jag skrattar fortfarande gott åt när min dotter i femårsåldern kliver in på Mc Donalds, ser sig omkring, vänder sig till mig och utbrister ”känner vi dem som bor här”.

Min pappa var en man av sin tid då han utan att blinka på 1980-talet köpte bindor till mig när jag fått min första mens. Att mens skulle vara en anledning till att stanna hemma från skolan, för att man blir mobbad eller för att det saknas ett badrum där man kan stänga dörren, eller att badrummet saknar tvål och rinnande vatten – känns som en otänkbarhet i Sverige.

Tyvärr är mina exempel långt ifrån verkligenheten för väldigt många människor.

19% av skolorna i Mexiko saknar ändamålsenliga toaletter – i många fall på grund av att det inte finns varken rinnande eller rent vatten. 43% av tjejer i Mexiko stannar hellre hemma än går till skolan när de har mens på grund av att de inte känner sig säkra, avsaknad av hygienartiklar och rädsla för läckage och fläckar på kläderna. För att de saknar tillgång till badrum, toaletter, rinnande vatten, tvål, toapapper, bindor, tamponger, you name it… För att de mobbas, retas, skymfas och behandlas illa…

Det leder till skolk och missade lektioner. Man halkar efter i skolan och man halkar efter i livet.

”Hygien är vår rättighet” #LaHigieneEsNuestroDerecho är namnet på det partnerskap Unicef Mexico och Essity nyligen lanserade. Vi ska bryta tabun runt mens – hos både flickor och pojkar. Det unga gäng tjejer jag träffade som deltagit i vårt tidigare skolprogram vittnade alla om vikten av att inte bara utbilda tjejer utan även dela kunskap, skapa förståelse och hänsyn hos unga killar.

Joséphine Edwall Björklund, Essity and Christian Skoog, Unicef México

Vi ska verka för rena och säkra badrum och toaletter på skolorna. Det kan låta simpelt men med rätt handtvätt förhindras infektioner både hos oss själva och andra. Genom att tvätta händerna med tvål tar vi bort 90% av bakterierna. I en tid av multiresistenta bakterier och när antibiotikan blir mer och mer ineffektiv blir handtvätt än viktigare. Tvål och vatten bryr sig nämligen inte om huruvida bakterien är resistent eller ej.

Handtvätt, säkra toaletter och lika förutsättningar i livet. Hur svårt ska det vara?!

Här och nu utbildar vi 4000 skolungdomar och 500 lärare och föräldrar i Mexiko City och Chihuahua om vikten av god handtvätt, vad som händer i kroppen när man får mens och vikten av lika förutsättningar i livet. På sikt ändrar vi attityder och beteenden och skapar därmed förutsättningar för en mer jämlik värld.

#LaHigieneEsNuestroDerecho

..with the super professional Essity Latin American communications team that made the launch a success.
Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications

Gabriella Ekelund

VP Corporate Brand Communications