Tillbaka

Vilken utbildning bör jag läsa för att få jobb på Essity?

Published: 2018-12-06 01:50

Var du en ambitiös student på gymnasiet? Hade du svårt att välja vilken utbildning du skulle plugga efter studenten? Stressade du över vilken master eller vilka kurser på universitetet som var bäst att läsa för att få ett jobb efteråt?

Jag kommer ihåg hur tankarna snurrade både under gymnasiet och universitetet: ”Vad vill jag jobba med?” ”Tänk om jag inte får ett jobb?” ”Tänk om jag valde fel kurs / utbildning / universitet?!” Det kunde periodvis vara väldigt stressande. Speciellt efter gymnasiet när jag kände att jag var tvungen att bestämma mig för vad jag ville göra resten av mitt liv!

En möjlighet som jag har fått via Essity, och som jag uppskattar otroligt mycket, är möjligheten att komma i kontakt med studenter på både gymnasie- och universitets-nivå. Så sent som förra veckan pratade jag med gymnasiestudenter som var på Essity på studiebesök.  Jag stod även på Kemisektionens arbetsmarknadsmässa på Chalmers och pratade med universitetsstudenter. Jag tycker det är riktigt roligt att komma ut och prata om vad jag gör som produktutvecklare på Essity. Det är även roligt att prata om Essity, vad vi som bolag strävar efter och alla de olika varumärken och produkter som ingår i vårt sortiment.

När jag är ute på sådana uppdrag brukar jag ofta få frågor om vilken utbildning man bör läsa för att få jobb på Essity. Eller vilken master som är bästa valet om man vill jobba som produktutvecklare. Eller vilka kurser som är ett måste att ha läst. Vad jag alltid försöker trycka på när jag pratar med oroliga gymnasiestudenter eller stressade universitetsstudenter, är att detaljvalen inte spelar så stor roll. Välj den utbildning eller kurs som du tycker låter mest intressant och rolig! Universitetet måste vara roligt, annars orkar du aldrig ta dig igenom studieåren som krävs för att få din examen. Njut av utbildningen! Jobb och livet i allmänhet löser sig ändå. När jag sökte jobb så var det inte någon som kollade vilka betyg hade (så länge jag var godkänd i allt) eller exakt vilka kurser jag hade läst. Och inte jobbar jag idag med det jag pluggade heller.

Jag har en civilingenjörsexamen inom bioteknik och bioengineering. Det betyder att jag kan en hel del om kemi, celler och mikrobiologi. Vad jag anställdes på var inte min kunskap om celler eller DNA. Det var snarare de mer generella civilingenjörskunskaperna; statistik, problemlösning, lätt att ta till sig information samt analytiskt tänkande. Det är dessa kunskaper som jag använder mest i mitt dagliga arbete. Jag har inte varit i närheten av en cellodling eller ett bioteknik-laboratorium sedan jag slutade på Chalmers. Vad jag vill ha sagt med detta är att din utbildning begränsar dig inte i arbetslivet. Det finns mängder med möjligheter även utanför dina spetskunskaper. Se till att välja något du tycker är skoj, resten löser sig!

Författare

Kommentarer
Oda
14 december 2018

Helt rett Hanna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Hanna Svensson

Product Developer

Nya äventyr väntar!
juni 28, 2019
Hanna Svensson

Product Developer

Hanna Svensson

Product Developer

Våga göra fel!
maj 2, 2019
juni 28, 2019
6
maj 2, 2019
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Hanna Svensson

Product Developer

Nya äventyr väntar!
juni 28, 2019
Hanna Svensson

Product Developer

Hanna Svensson

Product Developer

Våga göra fel!
maj 2, 2019