Tillbaka

Våga göra fel!

Published: 2019-05-02 03:12

Att göra fel är mänskligt. Det innebär att alla kan göra fel.

Oftast gör vi fel när vi hamnar utför vår komfortzon, när vi känner oss osäkra eller stressade. Trots detta är det bra att pusha sig själv utanför sin egna komfortzon med jämna mellanrum, vi utvecklas så otroligt mycket där, både professionellt och personligt. Och lärdomar som vi får från att vi gör misstag fastar oftast väldigt bra i minnet. För vi vill ju undvika att göra samma misstag flera gånger i rad.

Inom Essity arbetar vi med så kallade Learning Sessions. Dessa har vi i slutet av projekt, när en ny produkt har blivit lanserad. Det handlar nödvändigtvis inte om fel som vi har gjort på en individuell nivå, men det handlar om att reflektera över hur vi arbetade under projektets gång. Under denna session går vi igenom vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra. Vi identifierar vad vi lärt oss som vill föra vidare till nästa projekt. Vi diskuterar situationer och beslut som togs och som, med dagens erfarenhet, kanske inte var de optimala. Saker vi hade gjort annorlunda om vi fick göra om allt från början. Och viktigast av allt, vad vi tar med oss in till nästa projekt och vad vi lämnar bakom oss. Vi pratar helt enkelt om misstag som gjordes, hur de påverkade projektet och vad som kan göras för att minska risken att vi gör om dessa misstag.

Tyvärr pratas det generellt väldigt lite som fel som begås i dagens samhälle. I de sociala mediernas värld är det viktigt att framstå som felfri och perfekt. Därför vill jag beslysa ett koncept som heter Fuck Up Night och som finns i bland annat Göteborg. Det är en kväll då framstående personer inom olika industrier berättar om misstag de gjort och vad det ledde fram till. Jag har varit på ett par av dessa träffar och gillar verkligen konceptet. Det är skönt att höra att andra gör misstag. Det är skönt att höra att världen inte går under (eller karriären) bara för att det råkade bli fel. Det är otroligt skönt att höra att misstag kan medföra något positivt. Jag menar inte att alla misstag automatiskt resulterar i något positivt, förutom den personliga utvecklingen och lärdomen, men det kan. Hade till exempel Alexander Fleming inte slarvat lite i sitt laboratorium år 1928 så hade vi inte haft penicillin. Fundera lite på det.

Jag avskyr att göra fel. Hatar det. Undviker det i största möjliga mån. Men eftersom jag är människa, och långt ifrån perfekt, så gör jag med jämna mellanrum fel. Det gör alla. Jag jobbar på att vända ”att göra fel” till en positiv sak. Att se det som ett tillfälle till att utvecklas och bli bättre. Jag vill inte leva mitt liv, varken privat eller i karriären, livrädd för att göra misstag.

Med det sagt så avslutar jag detta inlägg med att uppmuntra er alla till att inte vara rädda för att göra misstag, samt några väl valda ord från Alexander Fleming;

“One sometimes finds, what one is not looking for. When I woke up just after dawn on September 28, 1928, I certainly didn’t plan to revolutionize all medicine by discovering the world’s first antibiotic, or bacteria killer. But I suppose that was exactly what I did.”

Författare
Dela
Kategorier
Uncategorized
Dela
Kategorier
Uncategorized

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Hanna Svensson

Product Developer

Nya äventyr väntar!
juni 28, 2019
Hanna Svensson

Product Developer

Hanna Svensson

Product Developer

Våga göra fel!
maj 2, 2019
juni 28, 2019
6
maj 2, 2019
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Hanna Svensson

Product Developer

Nya äventyr väntar!
juni 28, 2019
Hanna Svensson

Product Developer

Hanna Svensson

Product Developer

Våga göra fel!
maj 2, 2019