Tillbaka

En berättelse om Life at Essity Lab

Published: 2020-02-28 02:50

Min bloggprofil ger lite försmak för vad arbetet på Essity laboratoriet innefattar men som mitt första blogginlägg hoppades jag kunna ge en mer utförlig och detaljrik beskrivning av vad det är jag sysslar med till vardags. På Essity har vi sju olika laboratorieavdelningar; Baby, Feminine, Incontinence, Non Woven, Reserach, Harmonization och Tissue där jag är del av den sistnämnde. På Tissue jobbar vi med vårt Away-from-home sortiment, dvs. papper och dispenserar (den behållare man tar pappret ifrån) som man till exempel kan hitta på toaletterna i restauranger, flygplatser eller på sin arbetsplats.

När jag tidigare grubblade över vad jag vill ha med i detta inlägg slog en spännande tanke mig som jag skulle vilja testa; jag skriver det i berättelseform! Ett lite längre inlägg men hoppas det uppskattas!

En berättelse om Life at Essity Lab
Under de flesta vardagar är klockan 07:30 när jag kliver in i Essity-huset vid Mölndals bro, hälsar god morgon till vakten och receptionisterna innan jag blippar in mig genom portarna. Jag lockas direkt mot restaurangen där jag är väl medveten om att ett termoskärl brukar vänta med utsökt och nybryggt kaffe som jag plockar upp innan jag beger mig till min kontorsplats. Lite halvtrött som man är på morgonen så uppskattar jag det tysta morgonsurret runt min plats från ett halvfullt kontor som är i uppstartsfasen. När datorn tillslut har kommit igång ser jag i Outlook att ett mail kommit in ifrån en av mina kollegor som nämner att den nya produkten vi väntat på har kommit. Jag dricker lite mer kaffe och ser över dagens kalender innan jag nyfiket går bort till labbet för att ta en närmre titt på paketet. Projektledaren står som beredd för min ankomst när jag kommer in i labbet och vi diskuterar kort om de förändringar som gjorts från den tidigare produkten samt vad vi kan behöva hålla ögonen på vid utvärdering av den nya. Spännande som det är lyckas jag till slut slita mig ifrån diskussion och springer iväg till en utbildning som jag minns var uppskriven i min kalender. Vid det här laget är jag ganska van att gå på olika sorters utbildningar; ergonomi, hur man driver innovation, work-life balance, eller dagens tema, ett ytterst kraftfullt verktyg för laboratorieingenjörer, statistik.

Lite senare på dagen sitter jag vid ett av våra mätinstrument som mäter styrkan i papper. Detta är även en av metoderna som jag är ansvarig över så samtidigt som jag gör mina mätningar grubblar jag även över hur man kan förbättra metoden, om så göra den mer ergonomisk eller kanske hur man kan eliminera något störningsmoment. Engagerad som jag är i mätningarna så är det ändå något jag gjort ett par gånger och jag glider till slut iväg i mina egna tankar och drunknar i den podd som jag lyssnar på. Det är en sådan där dag när jag känner mig lite modig och nyfiken på något vis så det slutar i att jag sitter lite nervöst och kör mina analyser till Creepypodden där dom läser upp läskiga historier. I samma stund som historien jag intensivt lyssnar på börjar nå sin klimax hoppar hjärtat nästan upp i halsen på mig när min kollega kommer in och ropar ”Ska du med och luncha Leo??”

Under lunchen är vi några som har öronen spända när en av mina kollegor berättar den senaste uppdateringen om deras nystartade paddelkarriär och om hur gårdagens match slutade; 2-0 i set, ännu en seger som vi börjat förvänta oss vid det här laget. Vi glider även över i en diskussion om hur det ibland känns som att tiden går så fort att man inte hinner uppfatta det, som om att man hamnar i snabbspolning under vissa delar av veckan. Medan vi diskuterar kommer en gammal tanke tillbaka till mig som jag tidigare varit väldigt medveten om; jag borde göra något lite annorlunda varje dag för att pausa snabbspolningen! Äta lunch på ett nytt ställe, gå balansgång på väg till busshållplatsen eller kanske något helgalet som att testa att ha en tepåse i bryggkaffet. I slutändan gör jag en kullerbytta den dagen för första gången på säkert 3 år.

Som ett sätt att undvika matkoman som ibland uppstår känner jag mig nöjd med att följa upp lunchen med ett projektmöte som kräver mitt engagemang. Alla får i tur och ordning ge en statusuppdatering om hur deras arbete går och det sprids en god stämning i gruppen efter att vi knådat igenom några av de utmaningar som vi tog med in i mötet. Jag ger en presentation av en djupgående studie jag tidigare gjort angående hur vi skulle tackla ett fenomen vi misstänkte kunde sluta i en flaskhals för oss. Gruppen uppskattar min entusiasm och tar glatt emot mina rekommendationer.

När arbetsdagen går in i sina sista timmar känner jag ett sug för att jobba med en laboratoriemetod som jag håller på att utveckla. Jag har inte kommit särskilt långt med metoden utan är fortfarande i det spännande stadiet när man testar allt möjligt man kan komma på för att se vad som funkar bäst. För att samla på mig lite idéer sätter jag mig vid min kontorsplats, tar fram ett av mina vanliga mellanmål och börjar skissa. Det blir ganska högljudet när jag sitter där och knaprar och skissar och min bordsgranne undrar om jag inte ska bjuda dom på en karamell men skrattar högt när dom först inser att det är en morot jag tuggar i mig. Med en liten arsenal av idéer samlade i mitt anteckningsblock går jag i rask takt bort till labbet för att börja testa och märker snabbt vilka koncept som är bra och vilka som är mindre så. Genom glasväggarna som inhägnar labbet upptäcker en kollega mig och gestikulerar genast att de kommer in när de inser vad jag håller på med. Vi väger för- och nackdelar mellan de olika koncepten jag har nedskrivet i anteckningsblocket och testar oss samtidigt fram till vad vi tror kan vara den bästa lösningen. Ett rus av energi börjar bubbla upp inom mig när jag känner hur vägen framåt blir klarare efter vår diskussion. Med snabba och ganska kladdiga drag skriver jag slarvigt ner de sista tipsen så att jag inte ska hinna glömma en minsta detalj och packar sedan ihop mina saker för att bege mig hemåt.

Jag vinkar och hälsar mina kollegor en trevlig kväll innan jag skyndar mig iväg till bussen. På väg mot busshållplatsen tittar jag över min tomma eftermiddagskalender och ser förväntansfullt fram emot att komma hem och spendera kvällen tillsammans med min sambo och vårt nyinköpta Virtual Reality headset.

Författare

Kommentarer
Leonard Utbult
18 mars 2020

Va roligt Joraine, tack :)!

Joraine
16 mars 2020

Wow! Väldigt inspirerande! Jag ser fram emot flera berättelser... :)

Leonard Utbult
02 mars 2020

Tack Ellinor, kul att höra :)

Ellinor
01 mars 2020

Vad kul det ska bli att följa din blogg Leo :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Leonard Utbult

Laboratorie Engineer

4
En berättelse om Life at Essity Lab
28 februari, 2020

Min bloggprofil ger lite försmak för vad arbetet på Essity laboratoriet innefattar men som mitt första blogginlägg hoppades jag kunna ge en mer utförlig och detaljrik beskrivning av vad det är jag sysslar med till vardags. På Essity har vi sju olika laboratorieavdelningar; Baby, Feminine, Incontinence, Non Woven, Reserach, Harmonization och Tissue där jag är […]

Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Leonard Utbult

Laboratorie Engineer

4
En berättelse om Life at Essity Lab
28 februari, 2020

Min bloggprofil ger lite försmak för vad arbetet på Essity laboratoriet innefattar men som mitt första blogginlägg hoppades jag kunna ge en mer utförlig och detaljrik beskrivning av vad det är jag sysslar med till vardags. På Essity har vi sju olika laboratorieavdelningar; Baby, Feminine, Incontinence, Non Woven, Reserach, Harmonization och Tissue där jag är […]