Tillbaka

Work Life Balance- Del 1

Published: 2019-06-11 07:23

Work Life Balance (WLB), det vill säga att ha en bra balans mellan jobbet och livet utanför jobbet, är ett område jag på olika sätt berör och aktivt jobbar med i min roll som arbetsmiljö- och hälsochef på Essity. Utifrån mitt perspektiv så är en hälsosam och god balans mellan jobb och fritid en viktig pusselbit för att ladda om och ge oss den styrka och energi vi behöver för att må och prestera bra. Att jobba hårt, mycket och intensivt är inte ”farligt” för vår hälsa- men ALLA behöver regelbunden mental och fysisk återhämtning för att må bra och prestera hållbart.

I Sverige har vi, i allafall i teorin, väldigt goda förutsättningar för WLB, som t.ex. lagstadgad rätt till föräldraledighet, arbetsmiljölagstiftning (t.ex. AFS 2015:4) samt god tillgång till barnomsorg för alla föräldrar. Jag läste nyligen en undersökning från OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) där Sverige beskrivs som ett föredöme utifrån ett WLB perspektiv: ”An important aspect of work-life balance is the amount of time a person spends at work. Evidence suggests that long work hours may impair personal health, jeopardise safety and increase stress. In Sweden, about 1% of employees work very long hours, one of the lowest rates in the OECD, where the average is 11%”.

Hur kan det då komma sig att så många som kämpar och sliter med det så kallade livspusslet och strävan efter den där eftertraktade balansen i livet? Jag träffar dagligen kollegor, grannar, vänner och bekanta som bollar yogapass, hämtning/lämning av barn, tuffa deadlines, middagsbjudningar, en ständigt växande mail-inkorg och en ständig strävan/längtan efter mera tid och harmoni i livet. Jag har själv dagar då jag rusar genom min arbetsdag med lite stirrig blick, betar av min epost i ett hejdundrande tempo, springer mellan möten och därefter, lika jäktad, skjutsa mina barn mellan träningar och aktiviteter samtidigt som jag inne i huvudet skriver To-Do listor över allt jag inte hann med.. För min egen del är det beetendet och tempot på sikt varken hållbart eller värdeskapande, och om det blir alltför frekvent så leder det ofta till misstag, felriktat fokus (tappar helhetsperspektivet och springer på alla bollar), en känsla av att känna sig hopplöst otillräcklig (både på jobbet, som mamma, vän, fru och för sig själv) och låg energi. För att förebygga och undvika ovan negativa känslor och konsekvenser samt hålla min motivation och kapacitet på topp, jobbar jag hårt med mitt egna förhållningssätt, mina gränser och prioriteringar för att skapa min WLB. Inte enkelt alla gånger, men att tro att WLB är något ”man hittar” är både naivt och orealistiskt 2019.

Så, frågan är HUR kan individer förbättra sin WLB och hur kan man som företag stötta och möjliggöra en hälsosam balans i livet? Det här ämnet är ett av de områden jag verkligen brinner för så vill jag gärna dela med mig av några reflektioner, tankar och konklusioner inom området WLB- samt hur vi jobbar med denna fråga på Essity.  Men för att bespara både mig och er från för långa blogginlägg så kommer här Del 1, som fokuserar på vad du och jag själva kan göra för att förbättra vår egen WLB.

  1. Först, en liten perspektivövning och food for thoughts.. Att uppleva problem med WLB, är få förunnat. Det kräver t.ex. att vi ska ha ett jobb, samt en aktiv och rik fritid. Ur ett större perspektiv är vi en relativt liten klick människor, med en väldigt privigilerad livsstil & värld som är förunnade att känna stress/press på grund av att jobbet är så roligt/utvecklande/meningsfullt/viktigt. För att inte tala om ”krav” på att springa milen på en viss tid, hur vi ska hitta den perfekta grå nyansen på vardagsrumsväggen eller hur vi ska hinna med både släktträff, en vecka på Mallis och renovera lantstället under våra semesterveckor i år. Ibland måste vi stanna upp och fråga oss själva- varför vi håller på? För vems skull, egentligen?
  2. WLB handlar inte bara om tid och antal timmar på jobbet, utan även mängden energi som krävs för våra arbetsuppgifter. Ibland kan det kännas som att vi sprungit ett mentalt maraton efter bara en förmiddag på jobbet- och ibland flowar man sig igenom timma efter timma med en känsla av att ha en outtömlig energitillgång. Detta är såklart individuellt, och beror på faktorer som exempelvis personlighet, erfarenhet, kompetens, preferenser och typ av arbetsuppgift. Otydlighet i förväntningar och konflikter kan också vara riktiga energitjuvar som orsakar hinder för WLB.
  3. När vi gör arbetsuppgifter (timingen) spelar roll. Att ta sig en funderare över när under dagen din hjärna är som mest alert och pigg, samt hur du skulle kunna göra för att utföra dina mest komplicerade arbetsuppgifter just då? Och förlägga de enklare, mindre kognitivt krävande arbetsuppgifterna till de timmar vår hjärna är lite mer mosig. Att medevetet planera och skapa förutsättningar för detta, kan bidra till en stor förbättring av arbetseffektivitet och kapacitet (och därigenom bättre förutsättningar för WLB).
  4. Vi har alla lika mycket/lite tid. Det vill säga 24 h/dygn, 7 dagar/vecka och 365 dagar/år. Du kommer aldrig att ha mindre att göra och vårt digitala liv kommer aldrig att vara så långsamt som det är idag. Allt kommer bara att gå fortare och fortare. Därför så kommer du (tyvärr inte) att ”hitta” WLB,  utan det är något som du/jag/vi aktivt och medvetet måste skapa- både genom vårt förhållningssätt, vår livsstil och rutiner, gränssättning samt att göra kloka men tuffa prioriteringar. Time Management är en superviktig del, läs gärna mer om det i mitt blogginlägg här.
  5. Det finns (än så länge) inga tankeläsare. Vi måste alla ta eget ansvar att berätta om vi behöver hjälp/stöd med prioriteringar eller förtydliganden av mål, roller och förväntningar. Att våga be om hjälp och dela med sig av sina misstag är en effektiv metod att minska på grubblerier och att ”ta med sig” arbetsrelaterade problem hem i vårt medvetande. Att ge och fråga efter feedback är också viktigt för att hitta rätt nivå och veta vad Good enough ser ut och innebär. Good enough, är enligt mig, the new perfect, och ofta en viktig förutsättning för WLB.

Här kommer en liten checklista, inkl punkter för reflektion samt för att ta fram en individuell handlingplan för bättre Work-Life-Balance. Genom att investera lite av din tid för detta kommer du förhoppningsivs att erhålla en ökad frekvens av känslor med Oh Yeah-karaktär i stället för Oh Shit..

 Checklista- WLB för bättre hälsa, välmående, återhämtning och reseliens* (*vår förmåga att klara av/stå emot påfrestningar i livet) ?

Vad ger mig energi? Hemma och på jobbet?

Vad tar energi? Hemma och på jobbet?

Vilka gränser behöver jag sätta?

Vad behöver jag i så fall ta bort/lägga till och varför?

Vad ska jag göra

Hur ska jag göra?

Vilket stöd behöver jag?

Kommer mina planerade åtgärder att resultera i ökad hälsa, välmående, återhämtning och reseliens?

När ska jag börja?

Avslutningsvis vill jag även påminna om att vi tillsammans måste vara medvetna om de normer och den kultur vi tillsammans skapar. Jag vill ofta bita mig själv i tungan då jag hör mig själv säga (med en hurtig underton) ”det är ju bara såååå mycket nu alltså..” + efterföljande harang och beskrivning av alla sommarfester, barnens fotboll/ridning, projekt som ska avslutas innan semestern, skolavslutningar, osv..osv.. Ju mer vi pratar om vårt konsekvent höga tempo, desto högre krav skapar vi hos varandra (och normaliserar ett liv i 200km/h). Jag ska själv försöka bli bättre på att också berätta (utan urskuldrande förklaringar) om alla timmar jag spenderar på soffan, om alla middagar som beställs från den lokala pizzerian och ogräset som bara frodas i vår trädgård.

Ta hand om dig!

Författare
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamns blogg

Kommentarer
Work Life Balance Del 2 - Sofi Vilahamn
29 juni 2019

[…] snar framtid. På tal om semester och återhämtning så kommer det här inlägget, likt mitt förgående blogginlägg, att fokusera på ett av mina favoritområden Work Life Balance (WLB). WLB Del 1 fokuserade på […]

Sofi Vilahamn
20 juni 2019

Tack Anna!

Anna Grentsell
13 juni 2019

Fint och bra skrivet Sofi. Det är som du säger - viktigt att hitta sitt eget "WLB". Mycket inspirerande och träffande text.

Åsa
13 juni 2019

Så klokt du skriver! Känner igen mig i väldigt mycket; tex allt vi skall hinna göra på semestern eller vardagen som rullar på i 200 km/h. Jag tror också att vi behöver berätta mer om när vi faktiskt slappar, att vi ibland har tvätthögar som växer eller dammråttor som springer.
Good Enough is The New Perfect - dagens sanning😀👏!

Sofi Vilahamn
13 juni 2019

Tack Frida och håller med!

Frida
12 juni 2019

Så kloka ord Sofi - viktigt och bra stanna upp att reflektera kring.
☀️😀💪

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Följ bloggen

Välkommen till min blogg! Här kommer du att få följa mig i min vardag som Arbetsmiljö- & hälsochef på Essity. Då jag inte jobbar så tillbringar jag helst min tid med min familj, i mina löparskor eller på resande fot. I min blogg hoppas jag att jag både kan inspirera och bidra till fler perspektiv till området ”hälsa”och vad som får oss att må bra och prestera på och utanför jobbet.

Sofi Vilahamns blogg
Essity på sociala medier