Tillbaka

Mitt bästa semester-hälsotips (helt utan svettiga träningspass eller gröna smooties)!

Published: 2019-08-07 02:30

Hej!

Hoppas att ni, oavsett om ni har semester eller jobbar njuter av sommaren! Själv ser jag tillbaka på härliga veckor, med massor av tid tillsammans med familj och vänner. Jag har t.ex. försökt att lära mig surfa tillsammans med mina barn i Portugal (jiiises så svårt det var..), läst böcker i solstol i Spanien och njutit av många tidiga löppass längs havet söder om Göteborg där jag bor. Även om mina semesterveckor till stor del varit helt ljuvliga, så har det också funnits stunder då jag känt ett stort behov av att ta semester från semestern..hehe. Att umgås dygnet runt med sina nära och kära med olika viljor är härligt, men också frustrerande mellan varven. Och precis som på jobbet, kan det ibland vara det som är svårast och mest frustrerande vara just det som på sikt är mest utvecklande och lärorikt.

Portugal bjöd inte bara på bra vågor för surfning, utan även perfekta, vackra, långa stränder för löpning. Strandlöpning bidrar till både endorfiner, tid för reflektion samt egentid (och välbehövlig paus från semester- och familjelivet..)

På tal om utveckling så är semestertiden ett ypperligt tillfälle att ge sig själv tid att reflektera. Reflektion är en viktig del i att lära sig mer och förstå sig själv och andra, att identifiera rotorsaken till ev. problem och fundera över hur man vill ha det och över hur man inte vill ha det. Dessa faktorer är enligt mig, mycket viktiga beståndsdelar för bättre hälsa och välbefinnande. Reflektion är således något som vi alla kan göra ofta och regelbundet avseende både jobbet och livet i övrigt för att må bättre, ha roligare och känna mer meningsfullhet i tillvaron. Eftersom jag springer nästintill dagligen, så tycker jag att jag erhåller tid för reflektion på köpet under mina joggingturer. Men utöver det kan det vara värdefullt att avsätta tid för att reflektera på ett mer strukturerat och systematiskt sätt ibland.

Så, här kommer mitt bästa Sommar-och-semester-hälsotips:

Steg 1: Boka in en reflektions- och utvecklingsdejt med en vän, partner, kollega eller mentor. Det viktigaste är att personen (eller personerna) i fråga är en person där du känner att du kan vara öppen, ärlig och transparant och att personen är intresserad och tycker att det är kul med denna typen av samtal och ämnen.

Steg 2: Inhandla smaskiga grejer att äta och dricka för att sätta en liten guldkant på reflektionsdejten.

Steg 3: Tillsammans reflektera och prata om förslagsvis nedan punkter. Om dejten och samtalet ska fokusera på jobbet, eller andra områden i livet väljer givetvis du/ni.

  • Vad har känts bra under den här våren/sommaren?
  • Vad har varit utvecklande?
  • Vad har varit roligt?
  • Vad har känts meningsfullt?
  • Vad saknar jag och vad skulle jag vilja ha mer av framöver?
  • Vilka 3 saker har jag lärt mig om mig själv?
  • Vilka 3 saker vill jag ge mig själv cred för?
  • Vilka 3 saker skulle jag inför denna höst förbättra eller förändra?

Steg 4: Boka in en ny dejt under hösten för att följa upp hur det går och känns då. Glöm ej de smaskiga tillbehören (se steg 2).

Även om det fortfarande är mycket kvar av denna sommaren så kan jag inte låta bli att känna mig förväntansfull och peppad inför att kicka igång den kommande hösten! Jag har förmånen att jobba med det jag både tycker är fantastiskt roligt och viktigt. Ett exempel på något jag ser fram emot i höst är Essitys årliga Hälsovecka, som jag projektleder. Det är en återkommande vecka då vi erbjuder en bred arsenal av olika aktiviteter för att främja en hälsosam arbetsplats samt motivera och underlätta en långsiktigt hälsosam och hållbar livsstil. Jag kommer troligtvis att berätta mer om Essitys Hälsovecka här i bloggen- stay tuned!

Ta hand om dig!

 

 

Författare
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamns blogg

Kommentarer
Åsa
13 augusti 2019

Japp, hög igenkänning! Även om man njuter av semestern med nära och kära så finns det stunder då man beöver en liten paus;-).
Inspirerande idé med reflektionsdejt, jag skall genast boka in en vän på detta!

Sofi Vilahamn
08 augusti 2019

Härligt!

Linda
08 augusti 2019

Vilken bra idé med reflektionsdejt! Will do!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Följ bloggen

Välkommen till min blogg! Här kommer du att få följa mig i min vardag som Arbetsmiljö- & hälsochef på Essity. Då jag inte jobbar så tillbringar jag helst min tid med min familj, i mina löparskor eller på resande fot. I min blogg hoppas jag att jag både kan inspirera och bidra till fler perspektiv till området ”hälsa”och vad som får oss att må bra och prestera på och utanför jobbet.

Sofi Vilahamns blogg
Essity på sociala medier