Tillbaka

Har du också fastnat i ”jag ska bara..” träsket..?

Published: 2019-10-14 01:48

Hej!

Först, en fråga till Dig.

Känner du igen dig från någon av nedan tankar eller påståenden?

  • Hjälp, min kalender svämmar över..
  • Gaaah, jag är den sämsta kompisen/föräldern/partnern ever..jag räcker inte till..
  • Oh No, nu kom det tredje mailet från kollegan som undrar när jag ska leverera x som jag lovat..
  • Varför har inte mitt dygn 48 timmar..hur ska jag hinna X, Z & Y?
  • Jag borde verkligen börja träna..det börjar växa mossa på gymkortet snart..suck..

Summa summarum en känsla av att man konstant ligger efter och aldrig räcker till. Oavsett hur mycket man kämpar och skyndar sig..

Jag, likt många andra på Essity (och högst troligt andra företag) är mitt inne i en intensiv jobbperiod. Projekt som ska rullas ut, nya system att lära sig, oförutsedda problem som dyker upp, tusen bollar i luften och dead-lines som närmar sig på tok för snabbt. Och igår såg jag julmust (!) på vår lokala matbutik, dvs hur sjutton kan vi redan vara i mitten av oktober. Och innebär julmust på affären att jag redan nu ska börja fundera över om barnen har luciakläder i rätt storlek och vilka julklappar som måste köpas..?

Min erfarenhet är tyvärr, att ju mer vi stressar och ju mer vi har i våra kalendrar, desto lägre prio får och tid lägger vi på vår hälsa, välmående och individuella hållbarhet. För hur (fasen) ska man ha TID MED DET OCKSÅ?!!

Utifrån ett hälsoperspektiv, så är ett liv i 200 km/h sällan långsiktigt hållbart. Om vi inte tar hand om vår egen hälsa och återhämtning så kommer det inom tid att resultera i någon form av trist backlash- i form av misstag, tokiga beslut, ineffektivitet, dåligt humör och att vi sprider vår stress eller trista attityd till andra. Och i värsta fall stressrelaterad ohälsa, sjukdom och dålig livskvalitét.

På Essity, har vi alla ett eget ansvar att ta hand om vår egen hälsa och välmående- samtidigt som företagets ambition är att främja hälsosamma arbetsplatser samt underlätta och stötta en hälsosam och hållbar arbetssituation. 

Det här blogginlägget kommer jag att dela med mig av fyra effektiva strategier kring VAD och HUR vi alla bättre kan ta hand om oss och vår långsiktiga hälsa. Utan att det tar vår tid i anspråk.

Problemformulering: Du upplever höga krav, stress och att du hela tiden ligger efter..

Strategi 1: Då du upplever ovan negativa känslor, ta dig en funderare över vilken inställning du har i den specifika situationen. Vår inställning och hur vi tar oss an de krav/uppgifter vi har spelar stor roll hur vi upplever och påverkas av dem. Som t.ex. om du ska delta på ett 2 timmars möte och tänker såhär ”Jag hinner inte med det här mötet, jag blir såå stressad, vad ska det här vara bra för, kan jag svara på mailen samtidigt måntro…”

Jämfört med om du tänker såhär: ”Hur kan jag bidra på bästa sätt under dessa två timmar, för att det här mötet ska vara värdeskapande” eller ”Wow vilket spännande möte och vilken möjlighet jag har att påverka/bidra genom att vara här” eller ”Det här är ett perfekt tillfälle att lära mig mer om x”. Oavsett hur du tänker så tar mötet 2 timmar av din tid, men den stress du kommer att uppleva kan skilja sig extremt mkt beroende på dina tankar och din inställning. OBS, en konsekvent känsla av meningslöshet på möten kan också vara ett symtom på dålig möteskultur, otydlig agenda, otydliga mål och output. Då är mitt bästa tips att du ber den som arrangerar mötet om en tydlig agenda, inkl syfte. Om du inte får svar bör du skippa mötet och istället prioritera dina mest viktiga arbetsuppgifter.

Att prova att ändra din mentala inställning i samband med (kanske) tråkiga vardagssysslor kan också hjälpa till att reducera stress. Middagen kommer att ta X antal minuter att göra oavsett om du stressar igenom eller gör matlagningen till en trevlig & avkopplande stund (tänd levande ljus, sätt på din bästa låtlista, använd de tjusigaste glasen/bästa porslinet..etc..)

Strategi 2: Inse att du aldrig blir klar. Någonsin. Om du börjar nagga på dina egna gränser och hälsofrämjande rutiner/vanor så finns risken att du likt Alfons Åberg hamnar i ”jag ska bara träsket” och vips så hann du inte med träningspasset som du hade tänkt att gå på efter jobbet (eller tid med familjen/vännerna/hunden/biobesöket eller vad det nu kan vara som ger dig energi). 1. Identifiera vad du behöver för att må bra, 2. Skapa dina förutsättningar för att få in det i din kalender och 3. GÖRT.

Strategi 3: Ta hand om din hjärna. En trött hjärna är ett ineffektivt och oproduktivt arbetsredskap (pga du är ingen robot). När din hjärna och dess kapacitet är uttömnd och finito för dagen så kommer troligtvis dina arbetsuppgifter att ta dubbelt så lång tid (jämfört med en pigg/utvilad hjärna) eller så är risken stor att du begår misstag. Maximal kapacitet kräver regelbundna pauser och kognitiv återhämtning. Mitt tips är: Stäng av datorn- gå ut och ta en promenad/sov/umgås med vänner/gör ingenting och kom tillbaka till jobbet med ny energi i stället. Du kommer både att spara tid och må bättre..och sannolikheten är stor att du får mer gjort.

Strategi 4: Detta har jag bloggat om tidigare i det här inlägget om time management. Men det är en favorit så den är värd att nämnas igen, nämligen Mentalt bokslut. I slutet av dagen, reflektera och summera dagen och vad du gjort idag (checka av, för det älskar din hjärna). Regelbunden reflektion avseende om du lagt din tid på det som är viktigt för dig (utifrån dina viktigaste mål och värderingar) är en del av att både välmående och utveckling.

Avslutningsvis så vill jag även berätta och vara tydlig med att jag själv såklart inte är ”perfekt” och kämpar själv med mina egna höga krav på mig själv, min egen balans och hälsa. Men ambitionen är helt klart att jag vill leva som jag lär, t.ex. genom att praktisera ovan 4 strategier.

Jag vill vara en kollega som kommer till jobbet med energi, som lyssnar, som bryr sig om andra, som ser andra i ögonen och GER & sprider energi, motivation och pepp till min omgivning. För enligt mig är det en av de mest viktiga faktorerna för att skapa hälsosamma arbetsplatser.

Om ni har tips som ni vill dela med er av- kommentera gärna i det här inlägget så blir jag glad!

Ta hand om dig!

Såhär kan Strategi nr 3 se ut i mitt liv. Det vill säga tid med mina barn, närhet och att vara i naturen = bidragande faktorer för hållbar hälsa för mig.

Författare
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamns blogg

Kommentarer
Sofi Vilahamn
18 oktober 2019

Tack Anette!

Sofi Vilahamn
18 oktober 2019

Hej Annika och tack för din fråga!
Jag tror att väääldigt många kan känna igen sig i det du upplever. Efter en hektisk dag med jobb, nattning av barn och allt annat livet är energin slut. Jag tror definitivt på att lösningen är att under dagen försöka få in fysisk aktiviet, som en kort lunchpromenad, strecha vid datorn, ta små promenader för att hämta vatten/kaffe etc. All rörelse är bra och kommer att ge effekt på din hälsa och energi. Sedan så kanske man får acceptera att olika tider i livet så ser förutsättningarna och energin olika ut och det är OK. Ett annat tips kan vara att försöka få in träningen på andra tider än kvällen- tidig morgon eller kanske på lunchen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg där jag skriver om träning och rörelse också "Måste man verkligen träna för att må bra..." där jag ger fler konkreta tips.

Anette Carlsson
18 oktober 2019

BRA och viktigt inlägg!

Annika Andersson
15 oktober 2019

Hej Sofi och tack för ett bra blogginlägg.
Min kalender är rätt full men det är inget jag är så stressad över. Jag är nog den typen som ser ett värde i varje möte (innan, inte alltid efteråt). Mitt största problem är att jag inte orkar röra på mig på kvällen. Jag är trött, barnen är trötta, min kropp är trött och min sambo är trött. Jag har länge tänkt att jag vet med mig att motivation kommer och går men nu är det väldans länge sen den befann sig hos mig. Summa summarum, hur sticker jag in små "tränings"övningar i den typen av vardag som inte är för stora för att inte bli av?
Mvh

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Följ bloggen

Välkommen till min blogg! Här kommer du att få följa mig i min vardag som Arbetsmiljö- & hälsochef på Essity. Då jag inte jobbar så tillbringar jag helst min tid med min familj, i mina löparskor eller på resande fot. I min blogg hoppas jag att jag både kan inspirera och bidra till fler perspektiv till området ”hälsa”och vad som får oss att må bra och prestera på och utanför jobbet.

Sofi Vilahamns blogg
Essity på sociala medier