Tillbaka

Hur gör man för att julruscha utan stress..?

Published: 2019-12-18 08:37

I skrivande stund är det 6 dagar kvar till julafton och en av julens mest centrala traditioner is here BIG time. Jag menar såklart vår kära tradition julstressen. Jobb-året ska stängas, julklappar inhandlas, tuffa dead-lines nås, julfester på förskola och dagis ska planeras och närvaras på, knäck ska kokas, projekt avslutas, vi ska glöggmingla och dessutom så ska man hinna njuta såklart.

Jag har funderat en del över detta fenomen med julstressen. Och absolut, jag tänker inte påstå att den inte i allra högsta grad är påtaglig. Men, samtidigt upplever jag en tydlig förändring och att det också finns flera tecken på att allt fler börjar ifrågasätta, tänka nytt och skapa nya mer hållbara jultraditioner.

Jag tror att denna observation delvis kan bero på att de flesta är väl medvetna om att ohälsa och stress kan ge allvarliga konsekvenser i både arbetslivet och i det privata livet. Samt att kännedomen kring att vår moderna konsumtionshetsande livsstil inte är hållbar ur ett miljöperspektiv. Jag tror att vi genom att aktivt efterstäva efter ökad hållbarhet (både utifrån ett hälsoperspektiv, men också vår planet) kan hitta positiva synergieffekter som kan bidra till minskad julstress och mer julkänsla.

I det här blogginlägget avser jag att skriva om tre stora julstress-områden, inkl punkter + tips för reflektion, där du genom att ta en funderare kring ditt förhållningssätt och upplevda krav förhoppningsvis kan julruscha på ett mer medvetet, hälsosamt och hållbart sätt. Here they are:

  1. Jobb-julruschen

December är en intensiv period för många. För vem vill inte bli klar och sätta punkt för året, för att sedan kunna ta jullov och njuta av många lediga dagar (som årets jul verkligen bjuder in till). Samtidigt måste vi också inse att många som har lite mer abstrakta jobb, eller jobb som man kan ta med sig hem (via datorn, telefonen eller inne i huvudet) inte kommer att bli helt klara. Någonsin.

Hälsotips för minskad jobb-julstress: Du måsta aktivt skapa vanor och förhållningssätt för att ge dig själv utrymme för återhämtning och vila (kognitivt-inte fysiskt). Om det kommer in pressande arbetsuppgifter dagarna innan julledigheten, ta först ett djupt andetag och fråga sedan kring ett tydliggörande av förväntningar. Kanske (troligtvis) behöver du inte leverera just detta just nu utan, kan med gott samvete pausa och återuppta jobbet då du är tillbaka efter din julledighet. Om du är chef (sätter du normen/kulturen för ditt team) kan du bidra till en bättre återhämtning för dina medarbetare genom att t.ex. påminna om vikten av att vara ledig och att ta hand om sin egen hälsa för att må bra och komma tillbaka till jobbet efter julen med ny energi.

2. Julmaten

Fundera kring nedan..

  • Graden av njutning. Ärligt talat, är julmaten så god som vi intalar oss att de är (t.ex. sylta(?), lutfisk(?)..kom igen..) eller köper/äter vi den för att man ”ska”?
  • Mängden. Behöver vi verkligen sjuttioelva olika typer av sill? Och njuter du verkligen av att proppa i dig tills dess att magen likar tomefars?
  • Stressen. För att vi ska hinna inhandla, tillaga efter farfarsfarmorsfarbrors recept, äta för mycket (och sedan slänga en stor del den 27 december).

Hälsotips för minskad julmatstress: Tänk till kring inköpen av julmat, handla medvetet och köp rätt (mindre!) mängd. Men framförallt strunta i alla stolligheter som ingen egentligen vill ha/äta och utforska ist nya, hållbara (och mer hälsosamma) alternativ.

3. Julklapparna.

Fundera över..

  • Stressen. Med lite perspektiv är det ett väldigt knasigt beteende att vi först jobbar superhårt (och kanske stressar) för att ha råd att köpa alla dessa julklappar. Sedan stressar vi för att tänka ut vad vi ska köpa, hitta de rätta klapparna, köa (och svettas) i butiker, köpa, slå in i fint papper, rimma..
  • Mängden. Jag är ganska säker på att de flesta en vecka efter julafton har glömt bort vad som gömde sig under det fina, röda julpapperet. Troligtvis ligger 80% av julklapparna bortglömda i något skåp någonstans.

Hälsotips för minskad julklappsstress: Kom ihåg vad som är viktigt på riktigt. Konsumtionen, klappberg och mellandagsrea, har NOLL procent med julen att göra och ändå tar den väldigt mycket plats från alldeles för många. Vad är viktigt för din julkänsla, och lägg din tid (och pengar) på det i stället.

Jag hoppas att jag inte uppfattas/låter som grinchen. Jag ÄLSKAR julen och det mesta som hör den till. Men jag tror att vi skulle må bättre om vi undviker att trillar in i samma högtidslunk (och höga krav) år efter år. För mig är det bästa med julen god mat (i lagom mängd), tid med vänner och familj, att vila och att röra på mig utomhus i dagsljus. För att minska min egen stress i år (samt för att bidra till en mer hållbar jul generellt) ska jag t.ex. att inte köpa massor av paket bara för att mina barn tycker att det är kul med klappberg, utan köpa en julklapp (som de verkligen vill ha), och resten får bli ett fåtal saker som de ändå behöver. Jag ska också motstå mitt konstanta shoppingsug och undvika frestelsen av att köpa en ny piffig röd eller svartglittrig jul-outfit. Jag ska istället med stolhet återanvända en klänning som har mååånga år på nacken. 2019 känns det både rätt och fräscht att klä sig i gamla kläder.

På Essity har vi en väldigt fin jultradition- som är både hälsofrämjande och hållbar. Nämligen vår egen kör som varje år bjuder in till en fantastisk luciakonsert. Jag både gråter och får gåshud varje år för att det är så vackert.
Julfikar gör vi också på Essity.
Ni vet väl att både lussebullar och pepparkakor är riktig hälsokost för själen.

Jag vill såklart också önska dig en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Författare
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamns blogg

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Följ bloggen

Välkommen till min blogg! Här kommer du att få följa mig i min vardag som Arbetsmiljö- & hälsochef på Essity. Då jag inte jobbar så tillbringar jag helst min tid med min familj, i mina löparskor eller på resande fot. I min blogg hoppas jag att jag både kan inspirera och bidra till fler perspektiv till området ”hälsa”och vad som får oss att må bra och prestera på och utanför jobbet.

Sofi Vilahamns blogg
Essity på sociala medier