Tillbaka

Var smart och sätt inget SMART mål för Din hälsa 2020!

Published: 2020-01-07 09:10

God Nytt År och God fortsättning på det nya året!

Vi är inne på ett nytt år och ett helt nytt decennium. Nytt och fräscht och ett alldeles lysande tillfälle att göra en omstart, en nystart eller ta tag i något vi klurat över under en period. Kanske är ni några som har gett ett nyårslöfte inför 2020? Kanske ett nyårslöfte med syfte att förbättra något som har med din hälsa att göra? Skapa bättre sömnrutiner, mindre skärmtid, sluta röka, mer tid med vänner, mer grönt på tallriken eller börja träna mer regelbundet kanske?

Jag skulle vilja prata om nyårslöften, omstarter och de mål vi sätter för vår hälsa. Många som vill göra en förändring kring sin hälsa har troligtvis hört att man bör sätta ett mål. Kanske ett s.k. SMART mål, dvs Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbundet (om du ej känner till SMART:a mål kan du googla) som tidigare år varit en populär och vedertagen metod för målformulering inom området hälsa.

Jag skulle dock vilja ta tillfället i akt och utmana denna metod och tankesätt. Varför då, då? Jo, för att skapa långsiktigt hållbar god hälsa och en förändring som håller över tid så fungerar sällan kortsiktiga hälsosatsningar eller en enskild prestation. Nedan har jag exemplifierat några vanliga situationer som du säkert känner igen (hos dig själv eller andra).

  • Du bestämmer dig för att komma igång med träningen en gång för alla och går diciplinerat till gymmet varje dag under januari. Men under februari börjar både kroppen att protestera (i form av skador, smärta eller sjukdom) och motivationen som var stor i början av januari känns som bortblåst. I mitten av februari kastar du in handuken och kapitulerar för det faktum att du ”inte är en sån där träningsperson..”.
  • Du bestämmer dig för att den 1 maj klara att springa milen på x minuter och därför löpträna enligt ett schema 4 ggr/ vecka. Men, sen kommer livet i vägen. Föräldramöten, dead-lines, förkylningar och andra oförutsedda händelser. Det är därför lika bra att strunta helt i löpträningen, det är ingen idé eftersom du är så kass och inte lyckas få till dina 4 planerade träningspass.
  • Du känner att det är dags att ta tag i kosten, och exkluderar alla livsmedel som innehåller någon form av socker (eller annat valfritt ”förbud”) under X veckor. Du klarar målet (och genomlider otaliga fredagsfikor, kalas, middagsbjudningar och andra sociala event). Efter dina x sockerfria veckor känner du dig väldigt stolt över vad du uppnått. Men, utan att du riktigt förstår hur det gick till så inser du snabbt att du plötsligt gått bananas, börjar vräka i dig diverse socker igen från och med den dagen du uppnådde ditt mål.

Känner du igen dig i någon av ovan liknande situationer, och upplever du att dina tidigare satsningar bidragit till en bättre hälsa för dig?

I detta blogginlägg skulle jag vilja bidra till att DU funderar över din hälsa, vad du är nöjd med (och vill behålla) samt om det är något avseende din fysiska eller mentala hälsa där du skulle vilja skapa en förändring och förbättring. Men i stället för att sätta ett SMART mål (inkl siffror, mätetal och slutdestination) så kan du reflektera över vilka 1) vanor och 2) rutiner som över tid skapar och bibehåller en god hälsa för just dig och din livssituation (men som saknar ett slutdatum, för vår hälsa och livsstil har faktiskt inget ”slut” utan är något som vi varje dag och resten av livet ska ta hand om). Vi behöver därför hitta de rutiner som på ett friktionsfritt sätt går att applicera och involvera i din livssituation och livsstil. Reflektera också över varför dina hälsofrämjande vanor är viktiga för dig. Ditt varför kommer du att behöva alla de dagar du ifrågasätter dig själv och hellre vill ramla tillbaka till dina gamla mönster/vanor du avser att förändra.

Nästa steg är att en hälsoplan (inkl vanor och rutiner) för din långsiktiga fysiska och mentala hälsa, med start 2020. Kom ihåg att låta ditt varför genomsyra din plan och ambitionsnivå.

Själv så ser jag tillbaka på en lång och skön julledighet tillsammans med vänner och familj och känner mig återhämtad och tokladdad inför 2020. Jag har själv inget nyårslöfte, men kommer (som tidigare år) att hålla hårt i mina egna rutiner och hälsofrämjande vanor som får mig att må bra och bibehålla en hög energinivå på jobbet och hemma över tid.

Under min julledighet har jag t.ex. spenderat fina dagar i skidbacken med min familj. Enligt mig det bästa sättet att fylla på med ny energi.

Hoppas att du fortsätter att följa mig och vad som händer på Essity under 2020!

Författare
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamns blogg

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Följ bloggen

Välkommen till min blogg! Här kommer du att få följa mig i min vardag som Arbetsmiljö- & hälsochef på Essity. Då jag inte jobbar så tillbringar jag helst min tid med min familj, i mina löparskor eller på resande fot. I min blogg hoppas jag att jag både kan inspirera och bidra till fler perspektiv till området ”hälsa”och vad som får oss att må bra och prestera på och utanför jobbet.

Sofi Vilahamns blogg
Essity på sociala medier