Tillbaka

Utveckling för hållbar motivation & hälsa på jobbet

Published: 2020-03-19 08:00

Hej!

Corona-Covid19 pandemin är i allas medvetande och fokus just nu. Och det känns faktiskt lite märkligt att blogga om något som inte berör Corona. Men, för att ta en mental Corona-paus, så kommer här ett blogginlägg där ni ska få träffa min kloka kollega Anneli som jobbar som Learning and Development manager på Essity. Jag och Anneli kommer i detta blogginlägg att dela med oss av ett samtal, och våra tankar kring hälsa, motivation och utveckling på jobbet!

Har du någonsin känt dig frustrerad eller omotiverad på grund av att du saknar utveckling och utmaningar på jobbet? Och hur har det i så fall påverkat din hälsa och välmående?
Ohälsa och negativ stress på jobbet orsakas ofta av en obalans mellan krav och resurser- men min erfarenhet är att denna upplevda obalans kan orsakas av både för höga krav som för låga krav (som t.ex. avsaknad av utmaningar). De allra flesta har en inneboende önskan och driv av att växa, utvecklas, utmanas, bidra till meningsfulla mål och om man ”står och stampar” för länge kan man bli både omotiverad, stressad och låg på energi.

Här sitter vi, fortfarande lyckligt ovetande om Corona och dess konsekvenser.

Jag och Anneli delar många intressen, och är rörande överens om att utveckling på jobbet är en viktig del i att skapa en hälsosam och hållbar arbetssituation. Personligen upplever jag många positiva effekter och fördelar genom att jobba nära henne (både organisatoriskt och geografiskt) då Anneli gärna delar med sig av både sin energi, sin kunskap och då hon känner sig extra entusiastisk över t.ex. en spännande bok, föreläsning, poddavsnitt eller studie.
Anneli är både klok, kul och påläst inom det senaste inom organisationspsykologi, team-utveckling och ledarskapsfrågor. Här kommer en intervju med henne- enjoy!


Vad känns bäst i din tillvaro just nu?
Det som just nu känns både spännande och roligt är att Essity har lanserat ett nytt sätt att arbeta med prestation, målsättning och utveckling. Ambitionen är att både chefer och medarbetare, ska uppleva att arbetssättet är enkelt och tydligt och stöttar utveckling på jobbet – samt att vi jobbar på samma sätt globalt. Grunden i detta nya arbetssätt är att vi vill fokusera på vikten av en löpande dialog kring mål, prioriteringar och utveckling under hela året- inte endast vid årets början och slut. Löpande dialog är viktigt för att säkerställa att vi jobbar med rätt saker, prioriterar rätt, fokuserar på våra styrkor och motivationsfaktorer. (Ps, läs gärna här, i mitt tidigare blogginlägg om varför regelbunen dialog kring mål och utveckling påverkar och är viktigt för Work Life Balance).
Idag kräver vår business att vi kan vara adaptiva, samtidigt som vi hela tiden håller blicken framåt- mot Essitys övergripande mål- samt förstår Varför och Hur jag i min roll och dagliga arbete bidrar.


Vad är det roligaste med ditt jobb?
Alla fantastiska människor jag träffar! Att möta människor med olika bakgrund, perspektiv och personligheter och följa deras utveckling över tid motiverar mig. Människan är den viktigaste resursen på ett företag och därför är det är både viktigt och smart att vi arbetar på ett sätt som rätt sätt för att möjliggör för både invidider och grupper att använda sin kompentens & potential.


Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
Att jobba både lokalt och globalt på ett så stort företag är intressant och roligt, men kan också vara komplext och svårt. Essitys har verksamhet i över 150 länder, olika kulturer och verkligheter. Att få allt på plats, alla parallella processer och att samtidigt utbilda, stötta chefer och medarbetare på ett bra sätt under resans gång har varit stundtals utmanande.


Hur ser du på kopplingen/synergier mellan ”våra” områden- dvs Learning & Development och Health & Safety?

Jag tycker att kopplingen mellan hälsa, prestation och utveckling på jobbet är klockren! Vårt välmående och hälsa är en grundförutsättning för att kunna prestera och utvecklas på jobbet. Utmaningen för de flesta är att få ihop sin tillvaro generellt, att få tiden att räcka till. Men att ta hand om sig själv och att prioriteras in hälsa måste vara prio 1. Sedan handlar hälsa i hög grad om vårt mindset, dvs ur vi tänker och hur vi låter livets alla utmaningar påverka oss.


I min blogg brukar jag alltid dela med mig av mina bästa hälsotips, så nu frågar jag dig om vilka Dina bästa Hälsotips är..?

  1. Att skaffa sig en Coach eller mentor. En coach kan hjälpa dig i din utveckling genom att ”ställa de rätta frågorna”, hjälpa dina synapser i hjärnan att hitta varandra på och på så sätt skapa nya tankebanor och perspektiv. Men du står för svaren. En mentor är mer en lärarroll, som kan vara bra för att erhålla tips eller bolla saker med.
  2. Investera i att lära känna dig själv! Vad behöver du för att bli engagerad? Lär dig att förstå hur dina egna tankar påverkar dig (och andra) positivt/negativt och ta kommando över dem och din hjärna. Några tekniker att lära sig mer om detta är via mindfulness & meditation, genom att be om feedback och/eller coaching, men också genom att försöka ha ett ”growth mindset”, d v s vara nyfiken, öppen, vilja utvecklas och lära nytt (som motsats till ett ”fixed mindset” där man anser sig ”färdig”, jag kan allt och är fullkomlig.
Always Room to Grow = Word!

Och med de supertipsen från Anneli säger jag hej då för denna gången.

Ta hand om er därute!

Författare
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamns blogg

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Följ bloggen

Välkommen till min blogg! Här kommer du att få följa mig i min vardag som Arbetsmiljö- & hälsochef på Essity. Då jag inte jobbar så tillbringar jag helst min tid med min familj, i mina löparskor eller på resande fot. I min blogg hoppas jag att jag både kan inspirera och bidra till fler perspektiv till området ”hälsa”och vad som får oss att må bra och prestera på och utanför jobbet.

Sofi Vilahamns blogg
Essity på sociala medier