Tillbaka

Använd nuvarande utrymme till att hitta nya motivationsfaktorer till din träning.

Published: 2020-05-20 03:49

Hej bloggläsare!

Först, hoppas allt är väl med både dig och din familj.

Det här blogginlägget kommer att handla om både årets Göteborgsvarv, men också om motivation och drivkrafter till träning. Jag kommer också att dela med mig av en hel del personliga reflektioner från min egen träning och motivation just nu.

Men först, Göteborgsvarvet, ett av världens största halvmaraton och kanske Göteborgs största folkfest. Att anmäla sig till Göteborgsvarvet, eller andra lopp eller tävlingar, är ett vanligt sätt att kicka igång en träningssatsning och erhålla en extra push i sin motivation. I Göteborg (där jag jobbar) är vi många som varje år ser fram emot vintern & vårens löptränings-grand final och mål Göteborgsvarvet. Här kan ni läsa om hur Essity laddade upp samt tillammans sprang loppet förra året.

Bild på mig från förra årets Göteborgsvarv. Kommer ihåg fjärilarna i magen och peppen i hjärtat.

I år blev det under rådande situation med Covid 19 inget vanligt lopp. Men Göteborgsvarvet lyckades på ett bra sätt tänka om, nytt och göra det bästa av den verklighet vi alla delar och ställde om till Göteborgsvarvet Virtual Run- Samma Distans med social distans.

På Essity är vi många som springer. Alla utifrån våra egna mål, förutsättningar och drivkrafter och de senaste åren har flera hundra Essity kollegor deltagit och kämpat sig igenom dessa 21,1 km. Även i år, då många tog möjligheten att genomföra loppet på distans.

Till exempel Eva! Starkt jobbat!
Och Håkan, heja dig!

Ni som följer mig och min blogg vet att jag är en dedikerad, passionerad, träningstokig löpare, som springer flera lopp varje år. Dock har jag just nu små känningar från ett knä, och eftersom jag tack och lov blir allt klokare med åren så är jag mycket noggrann med att lyssna och agera på kroppens signaler. Även om jag var otroligt sugen på att delta i Göteborgsvarvet virtual run, så valde jag i stället att ta en promenad eftersom mitt viktigaste mål med löpningen är att kunna springa hela livet.

Jag har också funderat en hel del på motivation och drivkrafter till löpning och träning under denna period då alla lopp, tävlingar och sporter satts på paus. Om man är en person som drivs av prestation och tävling, vad händer med motivationen då? Jag scrollade nyligen igenom mina flöden på social medier och läste en post som beskrev 5 olika typer av löpare och motivationsfaktorer, enl nedan:

  • Tävlingsinriktade löparen– fokus på tider, prestation och drivs av att utvecklas som löpare genom att springa snabbare och/eller längre.
  • Sociala löparen– uppskattar att springa med andra och de sociala aspekterna, tider/distans är inte så noga.
  • Mindful löparen– springer helst ensam och för att erhålla de känslomässiga och själsliga effekterna.
  • Motvilliga löparen– Springer för att erhålla positiva hälsoeffekter, som t.ex. gå ner i vikt, eller få bättre kondition.
  • ”Skulle gärna vilja vara löpare”-löparen– Har goda intentioner, men kommer inte riktigt igång.

Springer du och vilken löpartyp är du i så fall? Och varför? Skriv gärna en kommentar här i bloggen!

Själv skulle jag säga att jag är 60% Mindful, 20 % tävlingsinriktad och 20 % Social löpare. Under rådande situation är jag tacksam över att min största drivkraft är de känslomässiga effekterna och jag märker verkligen hur träningen hjälper mig att på ett bra sätt möte och hantera alla känslor och tankar som Corona orsakar. För mig innebär löpningen (alltid, även Pre-Corona) viktig tid för reflektion, att sortera tankar och ladda batterierna. Löpningen resulterar oftast i att jag känner mig lycklig, fokuserad, stark, fri och att jag utvecklas som person (alltså inte endast på ett fysiskt plan).

Jag hoppas och önskar ofta att fler fick vara en Mindful löpare och dela dessa positiva känslor och upplevelser. Framför allt alla ” Motvilliga löpare” eller de som upplever att träning/löpning är supertråkigt, ett nödvändigt ont eller ett vidrigt ”måste” för att hålla vikten/gå ner i vikt.

Jag hoppas att ni som kanske har mer tid just nu tar det här tillfället för att fundera över er hälsa och er träning. Man måste inte springa såklart, men jag tror att många skulle kunna få stora fysiska, mentala och känslomässiga positiva effekter av att hitta någon träningsform. Träning är så mycket mer än att bara röra på kroppsdelar och behöver inte alls innebära blodsmak i munnen, mjölksyra eller prestationskrav (om det inte är just det du går igång på..). Träning sätter igång så många olika processer i både kropp och hjärna..och det tror jag att många kan behöva just nu men också för att vara hållbara och må bra på sikt.

Oavsett motivationsfaktorer eller drivkrafter så tycker jag att det var väldigt kul att Virtual run blev av, t.ex. för alla Tävlingsinriktade löpare. Finns inget som slår känslorna inför, under och efter ett lopp!

Här kommer två ytterligare bilder på två starka kollegor som deltog:

Eftersom jag i år inte sprang själv, så gläds jag i stället över mina kollegors framgångar och endorfinkickar. Känslan efter ett lopp alltså!
Sofia valde en vacker plats att genomföra sitt Virtual run!

Avslutningsvis, mina bästa tips till dig som kanske har en tillfällig motivations-dipp i din träning:

  1. Om du i vanliga fall drivs och motiveras av lopp och tävlingar, kan du använda nuvarande (Corona)- paus som ett utrymme för att skapa en annan relation till din träning/löpning? Att vara mer närvarande och njuta av den kravlösa och icke-prestationsinriktade träningen? Eller prova något helt nytt kanske?
  2. Om du till 100% motiveras av tävlingar och utmaningar, se över vilka andra virituella lopp som finns tillgängliga. Eller utmana dig själv att utvecklas inom valfritt område under sommaren (kondition/styrka/rörlighet), t.ex” Jag vill innan oktober 2020 kunna göra x armhävningar, kunna springa milen på x minuter eller vad som känns utmanande och kul för just dig.

Ta hand om dig!

Författare

Kommentarer
Sofi Vilahamn
10 juni 2020

Tack!

Ellinor
25 maj 2020

Fint inlägg Sofie :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020