Tillbaka

Må bättre genom interaktiv kommunikation.

Published: 2020-06-22 01:28

Hej!

Hur mår du idag? Jag hoppas att just du, oavsett om du jobbar på som vanligt, hemifrån eller kanske inte alls för tillfället, mår bra!

Själv är jag inne på min 16:e (!) vecka i mitt tillfälliga Corona-hemmakontor och idag ser jag tillbaka på en ibland omtumlande resa, med läromar, nya insikter samt positiva såväl som negativa känslor. Från en initial chock och miljoner tankar om det nya viruset och dess konsekvenser till att succesivt hitta ett förhållningssätt, både privat och arbetsmässigt. Vissa veckor har jag haft mindre energi än vanligt, känt mig ensam och längtat efter mina kollegor och kontoret. Andra dagar har jag njutit av att kunna ta en morgonpromendad i ljuvligt försommarväder istället för att pendla till jobbet- och hinna slänga i en tvättmaskin mellan möten och på så sätt få mer tid efter jobbet till roligare aktiviteter än tvätt..

Det som enligt mig, utan tvekan, är mest utmanade är att hela dagarna kommunicera med en skärm. Ett dött ting, utan ansiktsuttryck, kroppsspråk eller tonalitet i röstläget. Jag håller dagligen i presentationer, utbildningar, work shops och möten av olika slag- och ibland har jag funderat om.

  1. Är det någon där..? Hello..are you there..?
  2. Deltar alla aktivt? Eller svarar de på sina email ist..?
  3. Tycker övriga deltagare att det jag säger/presenterar är intresssant/ointressant, orelevant/relevant, trist..kul..aktuellt..eller alldeles knasigt?

Jag har också observerat att en del av mitt eget välmående påverkas av direkt feedback och dialog med andra. För många timmars envägskommunikation och avsaknad av dialog leder till en tomhetskänsla hos mig, vilket varken skapar arbetsglädje eller en långsiktigt hälsosam arbetssituation. Jag har verkligen slagits av den enorma skillnad in-real-life möten innebär genom omedelbar feedback och att man hela tiden tydligt och klart kan observera gruppens engagemang, energinivå samt fokus- men att denna viktiga aspekt inte alls kommer ”gratis” under digitala möten.

Jag är därför mycket glad över att jag under de senaste veckorna fått möjligheten att delta på en av Essitys alldeles nya internutbildningar– som fokuserar på hur vi kan skapa bättre kvalitét, interaktivitet, dialog och teamspirit under våra Virtuella möten, workshops och utbildningar.

3 av mina take outs är:

  • Tydlighet, tydlighet, tydlighet. Investera mycket mer tid än vanligt (läs, dubbelt så lång tid) på att redan i början sätta tonen, agendan, och målsättningen för det forum du leder.
  • Ice breaker: Om du avser och önskar hög grad av dialog och muntlig kommunikation. Inled med att alla mötesdeltagare får presentera sig, med video PÅ. Fundera över lämpliga icebreakers för din målgrupp. T.ex. be alla kortfattat berätta om en rolig hobby/merit/talang/favoritresmål eller vad de får energi ifrån. Genom att starta mötet med att alla deltagarna bjuds in att prata, så minskar tröskeln och ökar sannolikheten drastisk för kommunikaton och dialogen fortsätter att flöda genom resterande delen av mötet/work shopen.
  • Push & Pull: Fundera och planera över hur du kan skapa en bra balans mellan Push (dvs att du ger information, energi och fokus) & Pull (övriga deltagare delar med sig av sina reflektioner, information och energi). Till skillnad från irl möten behöver virtuella forum följa en tydligare process och deltagarna behöver ofta involveras aktivt. För att på ett snabbt och roligt sätt involvera andra, finns det en rad olika finurliga verktyg (redan tillgängliga i Skype/Teams). Vi fick lära oss en arsenal av olika verktyg att använda, t.ex. Stamping, writing, poll eller tom emojis, med syfte att involvera, diskutera och skapa konstruktiv dialog.

På grund av nuvarande pandemi är vi många som fått (eller tvingats på) en crash course i digitala arbetssätt, men jag tror att ni håller med om att det digitala arbetssättet och arbetslivet är här för att stanna. Och vem vill slösa tid på ineffektiva, tråkiga, eller oengagerade möten där hälften av mötesdeltagarna multitaskar, svarar på sms eller mentalt är någon helt annanstans? Således, du gör dig själv och andra en tjänst genom att investera tid för att lära dig hur alla tillgängliga Skype/Teams/Zoom verktyg fungerar. Idag är denna kunskap något som de allra flesta (under pågående pandemi och även framåt) behöver och enligt mig helt nödvändig för att säkerställa hög energi, fokus, interaktivitet, kvalitét och självfallet slutresultatet. Och såklart för att skapa en hälsosam och långsiktigt hållbar arbetssituation! Hälsa på jobbet bygger till stor del av vår sociala samvaro, dialog, att känna meningsfullhet, erhålla feedback och att uppleva du är en del i ett sammanhang. Det gäller såväl in real life (irl) som i det digitala arbetslivet.

Rätt kunskaper skapar bättre förutsättningar för mer fokus & energi på jobbet- oavsett var du jobbar. Och det leder i sin tur till en hälsosam och hållbar arbetsmiljö.

Hoppas att jag med detta blogginlägg inspirerat dig till att lära dig mer om hur du kan utveckla dina tekniska skills för att både må bättre och kommunicera mer effektivt i vår digitala arbetsmiljö.

Ta hand om dig!

Författare

Kommentarer
Hösten är här- dags att växla om! - Sofi Vilahamn
10 augusti 2020

[…] Lär dig allt du kan om hur vi kan skapa mer interaktivitet (och en känsla av social samvaro) med våra digitala verktyg. Läs mer om det i mitt förra blogginlägg här. […]

Sofi Vilahamn
22 juni 2020

Tack! Verkligen, jag uppskattar alla praktiska, handfasta råd vi fick med oss!

Ellinor
22 juni 2020

Bra inlägg Sofi. Det var en riktigt bra kurs det där. Tog också med mig många lärdomar och ideér att implementera redan nästa möte :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020