Tillbaka

Hösten är här- dags att växla om!

Published: 2020-08-10 08:59

Hej!

Hoppas att du haft en riktigt skön och avkopplande sommar! Samt att du känner dig påfylld, laddad och redo inför hösten- en tid som för mig känns mycket mer ”nystart” jämfört med mörka och kalla januari.

Den här sommaren och semestern har för mig (precis som alla andra) i hög grad präglats och påverkats av Coronapandemin på gott och ont. Efter en turbulent (Corona-) vår var en lång semester både efterlängtad och välbehövlig. Idag känner jag en stor tacksamhet över den här sommaren. Trots att vädret lämnade mer att önska så är jag tacksam för all tid med familj och vänner och över den svenska rena, vackra och tillgängliga naturen.

Den tacksamhet jag känner över att ha detta runt husknuten går knappt att beskriva med ord. Att få andas frisk luft och bada i rent vatten. Den här hemma-sommaren har verkligen bjudit in till att upptäcka och utforska de smultronställen som finns i närområdet.

Men, även om jag är tacksam över sommaren, så finns det också en gnagande och obekväm känsla inom mig. En liten klump av olust som jag som jag tror beror på ovissheten och osäkerheten Corona orsakar kring framtiden. Är det någon som känner igen sig?

Jag har mycket att vara tacksam för- men om jag ska vara helt ärlig så har vissa dagar under denna hemma-sommar-semester också stundtals känts som en enda lång, kall och regnig vardag. Tänka ut och tillaga hundrasjuttioelva måltider, plocka i/ur diskmaskinen och lösa barnens konflikter har ibland drivit mig till vansinne.

Den 30 juli kom beskeded från Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferens: ”Rekommendationen att, de som har möjlighet, ska jobba hemifrån gäller nu till och med nyår och kan sedan förlängas”. För mig var beskedet inte förvånande, men samtidigt har jag haft en förhoppning om att efter semestern återgå till en mer ”normal” tillvaro. Jag längtar efter jobbets sociala kontext- fysiska möten face to face, att sitta i ett konferensrum och jobba bredvid kollegor, kaffeautomats-snack, lunchdejt, att använda blus och höga klackar..för att nämna några faktorer som jag innan coronan tog för givet och inte alltid värdesatt.

I stället står jag just nu, iklädd mycket bekväma men inte så värst piffig tröja och jeans i mitt ”hemmakontor”, som består av min laptop, mitt höj- och sänkbara strykbräde-skrivbord (tips!) samt mina nya terminalglasögon. Om någon i mars sagt att jag med många andra fortfarande skulle jobba hemifrån i augusti, hade jag troligtvis trott att det var ett dåligt skämt. Trots att vi hela tiden vetat, att vi inte vet något om hur länge Covid 19 kommer att påverka våra liv och arbetsliv så är det för mig svårt att verkligen förstå den fulla innebörden och känslomässigt adaptera och parera för dess konsekvenser på olika plan.

Jag förstår att många känner sig extremt trötta på detta virus och på ovissheten. Om man känner sig som ett platt, opumpat cykeldäck, håglös eller trevar efter att hitta källor för energi för att känna höstpepp i stället för höstdepp. Hur kan man då tänka, och hur kan vi skapa goda förutsättningar för att orka med och bibehålla fokus och motivation under den kommande hösten, under Corona pandemin?

Här kommer mina bästa (Corona-) Höstpepps-tips:

  • Släpp taget och acceptera att läget är som det är. Coronapandemin kommer att stanna under just nu en oklar tid och du kan inte göra något åt det (förutom att såklart fortsätta ta ditt personliga ansvar med att skydda dig själv och andra).
  • Analysera vad du kan påverka och vad du inte kan påverka. Och av allt det du kan påverka- hur kan du omsätta det i praktisk handling? Att göra saker ger ofta en känsla av mening, vålmående och energi medan oro och känsla av hjälplöshet varken leder till välmående eller att dina problem (eller Coronan) försvinner.
  • Gör saker som ger dig energi (sjung, spring, laga god mat, läs en bok, ring en vän.) Hitta din grej!
  • Lär dig allt du kan om hur vi kan skapa mer interaktivitet (och en känsla av social samvaro) med våra digitala verktyg. Läs mer om det i mitt förra blogginlägg här.
En sak jag ser fram emot med hästen är att då barnen åter börjar skolan soch fritids slippa att tillaga dygnets alla måltider. Mindre kvantitet men mer kvalitétstid i köket. Jag lääängtar efter att resa och upptäcka nya platser, men under tiden kan man ju åtmindstonde prova nya spännande smaker- från världens alla hörn.

Det jag just nu både jobbar med och ser fram emot är Essitys årliga Hälsovecka. En vecka, varje år sätter vi på Essity extra fokus och ljus på området Hälsa och arbetsmiljö- Global Health and Safety Week. Läs t.ex. här om förra årets Global Health and Safety Week. I år kommer det mesta utföras digitalt och på säker social distans, men jag är väldigt glad och tacksam över det faktum att det med våra digitala arbetsverktyg fungerar superbra och möjliggör ett virtuellt upplägg då fokuset på området hälsa är mer relevant än någonsin.

Jag kommer att i kommande blogginlägg återkomma till Essitys Global Health and safety week 2020 inkl dess upplägg och aktiviteter.

Tills dess- Ta hand om dig!Författare

Kommentarer
Sofi Vilahamn
10 augusti 2020

Håller med Giulia! Absolut, fortsätta stay strong och stötta varandra!

Giulia
10 augusti 2020

Tack för tipsen Sofi! Verkligen, det är en bra ideé att fundera på vad vi kan eller kan inte påverka och sen acceptera situationen för att gå vidare! Vi borde "stay strong" och inte ge upp - situationen ska lösa sig!
Looking forward to the Global H&S Week :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020