Tillbaka

Du är inte ensam.

Published: 2020-11-26 08:02

Hej!

Hoppas du mår bra, denna grå novemberdag under denna märkliga, prövande, utmanande, omtumlande och ovissa tid.

Om du är ny läsare på min blogg vill jag hälsa dig välkommen! Jag heter Sofi och jag jobbar som arbetsmiljö- och hälsochef på Essity vilket innebär att jag varje dag jobbar med att utveckla, förbättra och säkerställa att vi har rätt förutsättningar för en hållbar och hälsosam arbetsmiljö för våra medarbetare. Drömjobbet enligt mig!

En intressant spaning jag gjort under mina år i nuvarnade roll är att jag relativt ofta får höra påståenden så som ”Du som jobbar med hälsa, du mår väl alltid bra?” eller ”Sofi, du som är hälsan själv”, eller ”DU, kan väl inte vara sjuk..”

Men, sanningen är att vissa dagar känner jag mig snarare såhär. Precis som alla andra. Alla människor har dagar då man tvivlar och det mesta känns grått, tungt, svårt och tråkigt. Kanske ännu vanligare just nu. När jag möter mina mörka tankar, är jag extra noga med att vara snäll mot mig själv och andra samt göra sådan jag vet ger mig energi. Så som att be om hjälp, prata med någon klok person, äta choklad, sova ordentligt, jogga utomhus i dagsljus och sätta mina egna problem eller utmaningar i perspektiv.

Självklart så innebär att jobba med hälsa inte att jag har någon genväg eller motorvägsfil till ett tillstånd i konstant välmåede (I wish!). Jag går igenom up and downs, utmaningar, motgångar och upplever känslor precis lika mycket och ofta som alla andra. Jag kan känna mig trött, ledsen, orolig, stressad eller PMS:ig. Däremot, har jag genom att lära mig av misstag, träning, utbildning och utveckling lärt mig att både känna igen och hantera mina utmaningar, skitjobbiga situationer och känslor. Jag tror att jag är ganska bra på att känna igen mina triggers men också hur jag ska agera för att komma ur negativa mönster och framförallt så är jag konfident i att det går över- men inte av sig själv. God hälsa och motståndskraft till livets alla prövningar kommer inte gratis, utan att det krävs en del jobb, self awareness och en stor dos self care.

Så, i detta blogginlägg vill jag gärna dela med mig av två väldigt bra tips för hur man kan göra för att bli bättre på att våga möta jobbiga känslor (eftersom det är det enda vägen igenom dem) och hur man göra för att släppa dem och gå vidare i livet med positiva och konstruktiva tankar.

Och exakt såhär ser jag ABSOLUT INTE ut då jag reflekterar och tar hand om min hälsa- så låt dig inte luras i att det krävs knepiga rörelser, en viss kroppstyp, eller att du måste köpa speciella tokdyra tights..

Visste ni att alla känslor har en början, mitten och slut- och för att hantera och komma igenom en känsla behöver den processas. Genom att strutsa (dvs stoppa huvudet i sanden) riskerar du bara att fastna i den jobbiga känslan och dess negativa effekter. I stället för att göra en struts, prova detta:

  • Rör på dig. Ett väldigt bra sätt att hantera och processa känslor , stress och oro är fysisk aktivitet. Att promenera/jogga/dansa/hoppa omkring hjälper din hjärna att reflektera mer effektivt och konstruktivt. Och endorfinerna gör sitt jobb genom att ge dig en kick av välmående.
  • Prata. Dela med dig och be om hjälp, genom att berätta för någon du litar på (t.ex. en kollega, din chef, en vän, partner eller en granne) blir problemet ofta lättare att 1) identifiera vilket leder till att du kan 2) agera & hantera. Att prata, att bryta tabun och stigman är så viktigt för att se och hjälpa varandra. Troligtvis känner du igen dig i att om du delar med dig med ett problem- så möts man oftast av liknande erfarenheter och igenkänning. Att prata om sina problem med någon lyfter bokstavligen av tygden från dina axlar. Värt att tänka på lite extra just nu, då många av oss jobbar hemma och i ensamhet.

På Essity jobbar vi aktivt med att våga bryta tabun och stigman inom många olika områden. Att våga dela sådant som är svårt. Några exempel på vanliga berättelser, som vi kanske bär på under ytan, utan att våga berätta för andra är ofta kopplade till våra kvinnliga kroppar. Endometrios, missfall, mens, barnlängtan, fertilitet och besvärliga symptom i samband med klimakteiet. Många kvinnor lider i det dolda. Jag är därför så glad och stolt över Libresses wombstories, där kvinnor delar med sig av sina berättelser. Jag får själv gåshud då jag läser berättelserna och tittar på den här magiska filmen. Så viktigt!

Det aldrig så enkelt. Och när vi låtsas att det är det, får vi andra upplevelser att kännas mindre normala, minde värda och mindre verkliga.
Allas vårt självförtroende och välmående blir lidande. Smärta förblir odiagnostiserad. Förlägenhet och skam växer. Tystnaden runt våra kroppar och erfarenheter fortsätter. Nu, mer än någonsin, behöver vi se om allt det osedda, höra våra outtalade historier om mens, vulvor och livmödrar – våra wombstories – för inget av det dom gör eller är har försvunnit för att vi tigit”
Jag är själv mamma till en dotter och jag hoppas verkligen att jag ska kunna bidra till att hon känner att det är självklart att våga prata om sådan som känns jobigt innuti och att man aldrig någonsin är ensam.

Med detta långa och viktiga inlägg hoppas jag kunna bidra till att du funderar över vad du behöver får att må bra. Och om du just idag inte mår toppen, så är du absolut inte ensam, glöm aldrig det.

Om DU har bra tips på vad du gör för att må bättre just nu-snälla dela i kommentarsfältet så hjälper vi varandra!

Ta hand om dig!

Författare

Kommentarer
10 months in – the life of a GO! Graduate within HR - Life at Essity - Sweden
28 juni 2021

[…] working with Sofi (if you want to read more about what Sofi does, visit her previous blog here: Du är inte ensam. – Sofi Vilahamn (lifeatessity.com)) and new challenges were ahead of me for my next rotation within Employer Attractiveness and […]

Giulia
26 november 2020

Jag också håller med er Sofi och Ellinor! Allt som du skrev Sofi är viktig på denna tiderna!

Sofi Vilahamn
26 november 2020

Tack Ellinor! Ja, så viktigt och nu när vi inte kan ses irl behöver vi hitta nya sätt att stötta varandra på.

Ellinor Karlberg Holst
26 november 2020

Vilket fint inlägg Sofi! Håller verkligen med, att prata om det som smärtar en hjälper verkligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020