Tillbaka

Har du varit snäll i år?

Published: 2020-12-21 12:42

2020 är snart slut och vi ser tillbaka på ett extremt märkligt och utmanande år som i väldigt hög grad präglats av en vidrig pandemi vilket i sin tur tvingat oss alla att anpassa oss, att stå ut, hitta nya sätt att arbeta, umgås och roa oss.

Att julbaka har varit ett bra sätt för mig att aktivera mig och barnen på ett säkert sätt hemma. Våra kakor och upplägg är långt ifrån så piffiga som på bilden dock! Och om jag ska vara helt ärlig så innebär julbak med barn både mys- men en hel del friktion, stök och gnäll också..

Jag snubblade häromagen över ett begrepp ”TOOKIG” som jag tycker är spot on för att beskriva 2020 och hur det påverkat oss på jobbet. Tookig står för: Tvetydig, Obekväm, Omvälvande, Komplex, Instabil och Gåtfull. Under 2020 har det ofta varit utmanande för både ledare och medarbetare att veta vilken riktning vi ska gå och vilka mål vi ska jobba mot eftersom förutsättningar kan ändras från den ena dagen till den andra. Då gäller det att ha verktyg och rätt inställning för att inte bli tokig, må dåligt eller tappa motivationen och engagemanget.

En del i att utveckla bättre förutsättningar för att hantera denna tookighet är ständig utveckling, kontinuerligt lärande, självledarskap och att vara snäll- mot sig själv och andra (PS. Såklart extra viktigt att vara snäll med ett fåtal dagar kvar till julafton!).

För att bli bättre på att hantera Tookigheter, särskilt då ett år närmar sig sitt slut, är ett bra tips att ta tillfället i akt och reflektera över det år som gått, vilka lärdomar man har fått och vad man vill skruva på, förändra och förbättra inför 2021. Och efter ett turbultent och tookigt år, tror jag att det är ännu viktigare än någonsin tidigare.

Vi behöver lära oss hänga med i ständig förändring. Samtidigt är det underbart att vissa saker är sig likt- år efter år. Så som julgranskulorna i min julgran..

Jag tror att jag delat denna reflektionsövning i ett tidigare blogginlägg, men den är brilliant i all sin enkelhet, och delar den därför med er igen.

Sätt dig ner, för dig själv eller kanske tillsammans med en nära vän, partner eller kollega. Förgyll gärna stunden med en lussebulle eller något annat du gillar. Enjoy this oldie but goldie:

My yearly completion Report: My learnings, acknowledgement, improvement areas & reflections.

1) The three main things I learnt about myself:                      

2) Three things I want to acknowledge myself for:               

3) Three things I want to improve or change:

4) My other reflections:

I år vill jag att du är extra snäll mot dig själv, och lägger extra tonvikt på punkt nummer två. Vad är du nöjd och stolt över? Vad har du gjort för att ta steg mot dina mål, under rådande förutsättningar? På vilket sätt har dina handlingar och ansträngningar bidragit till resultat eller meningsfullhet? Hur har du trots rådande pandemi fortsatt göra det du kan och det bästa av situationen?

Att stanna upp, ge sig själv cred och känna att man ”bockat av” och kommit närmare dina mål kommer göra att din hjärna producerar dopamin viket både skapar välmående- men också gör det enklare för dig att känna att ”Yes, jag har faktiskt åstadkommit något”. Och den känslan leder i sin tur till att det är enklare att ”ge sig själv tillåtelse” att med gott samvete över julledigheten verkligen återhämta sig, ladda batterierna och ge sig själv förutsättningar att komma tillbaka efter julhelgerna med ny energi. Kom ihåg: Återhämtning ger dig energi och energi ger dig styrka och uthållighet. Återhämtningen är en del av dina prestationer.

Något jag vill ge mig själv- och mina Essity kollegor en klapp på axeln för, så är det den utveckling vi gjort för att snabbt ställa om, anpassa oss och lära nytt. På Essity jobbade vi redan innan pandemin på ett flexibelt som stöttades med ett digitalt arbetssätt. Men vi har under året växlat upp på ett otroligt sätt.

Avslutningsvis vill jag gärna dela några exempel på vad jag själv jobbat med den senaste tiden.

Spelat in E-learnings för att säkerställa att alla medarbetare både kan må bra och prestera bra hemifrån
Behind the scenes till våra E-learnings. Ni ser mig längst till höger på bild, in action som filmproducent 🙂 2019 visste jag inte att jag också skulle kunna lägga till detta på mitt CV, men detta är ett exempel på hur nya arbetssätt också leder till utveckling.

Nu tar jag snart en välförtjänt ledighet över jul & nyår. Jag älskar julen- och även om årets firande blir annorlunda så kan vi allafall njuta av maten, julmusiken och lediga dagar. Om du inte har julkänsla redan, är min varmaste rekommendation att kolla in min bloggkollega Ellinor Karlberg Holst inlägg och film från Essitys proffsiga luciatåg. Jag garanterar 100% julkänsla och gåshuds-moment!

Lite behind the scenes på Ellinor och Essitys Corona säkra inspelning på distans.

Vi ses igen 2021.

Tills dess vill jag önska dig en riktigt God Jul & Ett Gott Nytt År!

Författare

Kommentarer
Anette
21 december 2020

God Jul fina Sofi! Tack för alla inspirerande blogginlägg! :)

Erica
21 december 2020

God jul Sofi, tack för superinspirerande och varma blogginlägg under året! Njut av ledigheten! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020