Tillbaka

När semlorna lockar mer än joggingskorna..

Published: 2021-02-11 04:11

Hej!

Vi är snart inne i mitten av februari, på ett alldeles nytt år och jag hoppas att Du fått en bra start. Hur går det förresten med träningen? Rör du på dig mer, mindre eller ungefär lika mycket som innan pandemin?

Innan Coronan brukade gym och andra idrotts/träningsanläggningar under januari vara PROPPFULLA av entusiastiska och supermotiverade nyårs-löftes-tränare. Och från februari och framåt kan man se en successiv avmattning avseende både antalet hurtbullar och generellt träningsengagemang. Samtidigt ökar intresset och engagemanget för semlor och fettisdagen i motsvarande takt 🙂

Vilket INTE är konstigt.. Hjälp så goda dessa geniala bakverk är!
Jag njuter av dem så ofta jag kan!

I år är inget sig likt. Vi kan inte Nyårs-tok-träna på gym, vi har inga lopp att anmäla oss till och vi är många som spenderar många timmar, (stilla)-sittande i våra hemmakontor. Joggingbyxorna används kanske mer frekvent än någonsin- men snarare i hemmakontoret och då vi äter semla, än i spåret/gymmet?

Samtidigt så har pandmin satt lampan på hur viktigt vår hälsa och välmående är och vilka konsekvenser dålig hälsa kan få. Jag vet inte hur ni upplever detta, men en spaning jag gjort under de senaste månaderna, är att trots alla utmaningar, så blir antalet som rör på sig regelbundet för att förbättra sin hälsa allt fler.

Jag ser t.ex. många lunch-promenerare, Walk & Talkare, hemma-yogisar och en tsunami av kreativa digitala lösningar som avser att peppa och inspirera till rörelse och motion.

I hela Sverige har vi en ”riktig vinter” att njuta av under lunchpromenaden. Jag njuter av ljuset och knarret under skorna!

Ni som följer min blogg vet att jag ofta skriver om skillnaden på att röra på sig vs. träning. ALLA behöver röra på sig, det vill säga, i sin vardag regelbundet röra på sina kroppsdelar samt då och då röra på sig lite mer så att man blir varm, rosig om kinderna och flåsig. Jag upprepar- Precis alla behöver röra på sig för att på sikt inte få ont och/eller bli sjuk.

Träning å andra sidan innebär tuffare fysisk ansträngning som avser att pusha dina fysiska förmåga så att du blir lite starkare, snabbare eller mer uthållig. Om du primärt är intresserad av att må bra och hålla dig ifrån sjukdomar räcker det faktiskt att du får in regelbunden rörelse. Och varje liten rörelse och varje steg räknas. Detta blogginläggs hälsotips är att du lägger ca 90 sekunder på att kolla in den här underbara filmen från WHO, World Health Organization. Vilka känslor väcker den hos dig? WHO har också tagit fram nya rekommendationer, och bra material kring detta- och jag rekommenderar att alla, oavsett vem du är eller vad du jobbar med genast ska ta sig en titt.

Samanfattningsvis och det övergripande budskapet är att träning & rörelse inte behöver se ut eller göras på ett visst sätt. Det viktigaste är att röra på sig. Sedan spelar det ingen roll om du rör på dig genom att dansa i vardagsrummet, dammsuger ditt hem med musik på hög volym, promenerar, spelar trummor eller springer upp-ner i trappan (eller vad du nu kan komma på).

En fördel med att jobba hemma är att du kan förflytta dig från mötet till yogamattan på 3 sekunder. Kom ihåg att du inte behöver avsätta 30-60 minuter för att röra på dig.
En minut här och där gör också stor skillnad!

På Essity är vi många som fortsatt jobbar hemifrån och även om det för en stor majoritet fungerar väldigt väl, så finns det såklart utmaningar- där fysisk aktivitet och rörelse är en av dem. På Essity jobbar vi därför väldigt aktivt med att uppmuntra och erbjuda verktyg och kunskaper för att bidra till vad man själv kan göra för att få in regelbunden rörelse i livet. Vi har t.ex. precis lanserat en E-Learning med bl.a. tips på vilka rörelser man kan göra mellan möten, samt hur vi med enkla medel och rutiner kan skapa en hälsosam arbetsmiljö hemifrån (inklusive ergonomi och kognitiv ergonomi, dvs vad vår hjärna behöver för att må bra och fungera optimalt).

Vi erbjuder inte bara tips och pepp till våra anställda internt, du och alla andra kan på Essitys hemsida Essity.com, få riktiga supertips från Yoga-Camilla samt PT- Oscar om bra rörelser som DU kan göra för att må bättre och förebygga smärta i nacke och rygg, check it out here.

Med detta inlägg så hoppas jag att du får inspiration för att skapa goda och hållbara vanor för dig- skriv gärna och dela med dig av dina bästa ”every move counts” tips! Och kom ihåg- en långsiktigt hållbar hälsa innebär och inneåller både svettiga träningspass och semlor. Man behöver inte välja.

Ta hand om dig!

Författare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Tillbaka

Mer från Sverige

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020
Essity på sociala medier
Mer från Sverige
Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Sofi Vilahamn

Health and Safety Manager

Har du varit snäll i år?
21 december, 2020